Εργατική Πρωτομαγιά χτες και σήμερα!

Η εικόνα ίσως περιέχει: πλήθος, ουρανός και υπαίθριες δραστηριότητες

Πριν 134 χρόνια στο μακρινό 1886 τα εργατικά συνδικάτα στο Σικάγο ξεσηκώθηκαν διεκδικώντας ωράριο εργασίας στις 8 ώρες και καλύτερες συνθήκες εργασίας.

Δύο αιώνας μετά και ιδιαίτερα την τελευταία δεκαετία όλα τα εργατικά δικαιώματα έχουν καταπατηθεί βάναυσα. Το δικαίωμα του πολίτη να εργάζεται με ανθρώπινες συνθήκες έχει πάει στο χρονοντούλαπο της ιστορίας. Δικαιώματα που είχαν κερδηθεί με αιματηρούς αγώνες διαλύθηκαν κάτω από τον οδοστρωτήρα ενός “εικονικού χρέους”. Ενός χρέους που δημιουργήθηκε από την απληστία των “αγορών”. Οι οποίες αγορές δεν είναι τίποτα παραπάνω από τα μεγάλα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα. Βασικές έννοιες στον δημόσιο διάλογο όπως πολίτης, εργάτης, δικαιώματα κλπ έχουν αντικατασταθεί από δανειστής , χρέος , καταναλωτής κλπ. Ζούμε μια συνεχόμενη διολίσθηση με πρόσχημα το “χρέος”. Ένα χρέος ανύπαρκτο που μας το φορτώθηκε άδικα. Ένα χρέος το οποίο δεν ελέγχθηκε ποτέ. Ένα χρέος που μας έβαλε σε αυτό που εμείς στο ΜέΡΑ25 λέμε Χρεοδουλοπαροικία.

Χρεοδουλοπαροικία γιατί πλέον δεν υπάρχουν πολίτες αλλά μόνο “δανειζόμενοι”.

Χρεοδουλοπαροικία γιατί πλέον δεν υπάρχει σύνταγμα αλλά μόνο “μνημόνιο”

Χρεοδουλοπαροικία γιατί πλέον δεν υπάρχει πολιτεία αλλά μόνο “δανειστές”

Δυστυχώς ή ευτυχώς η ιστορία επαναλαμβάνετε. Το ραντεβού με την ιστορία δεν μπορεί να το αποφύγει κανείς. Οι συνθήκες ωριμάζουν. Η γενιά μας θα καλεστεί σύντομα να επιλέξει αν θα συνεχίσει το ακολουθεί τον δρόμο που εμβαθύνει στις απώλειες εργατικών-πολιτικών και ανθρωπίνων δικαιωμάτων οδηγώντας μας σε ένα μετά-καπιταλιστικό περιβάλλον που όλα θα είναι πλήρως ελεγχόμενα . Το λεγόμενο δόγμα ΤΙΝΑ (There Is No Alternative ) Δεν υπάρχει άλλος δρόμος δηλαδή.

Ο καπιταλισμός σε σταυροδρόμι | Fortunegreece.com

Ή μέσω της ανυπακοής θα επιλέξει ότι δεν υπάρχουν μονόδρομοι, υπάρχουν και άλλες λύσεις. Μέσω της ανυπακοής θα βάλει φρένο στις παράλογες αποφάσεις των “αγορών” που οδηγούν σε μια τεράστια φυλακή χρέους όλη την ανθρωπότητα. Μέσω της ανυπακοής θα διεκδίκηση πάλι ανθρώπινες συνθήκες εργασίας. Μέσω της ανυπακοής θα διεκδίκηση καλά αμειβόμενες θέσεις εργασίας σε νέους τομείς που θα έχουν σχέσει π.χ με την ποιότητα ζωής (περιβάλλον).

Πρέπει να κοιτάμε πίσω (1886) για να πάμε μπροστά. Τίποτα δεν χαρίστηκε ποτέ. Το μήνυμα της ρεαλιστικής ανυπακοής είναι διαχρονικός επίκαιρο.

Καλή Εργατική Πρωτομαγιά!

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *