Γιάνης Βαρουφάκης: Κοινωνική πολιτική χωρίς ρήξη δεν είναι εφικτή

Κύριε Πρωθυπουργέ, εμένα τουλάχιστον με πείσατε. Πείστηκα ότι μπροστά στην κοινωνική εξαθλίωση προσχωρήσατε κι εσείς σε μια σχολή σκέψης του σοσιαλισμού. Μιλήσατε για το δίκαιο του εργάτη που είναι ο νόμος. Βέβαια, η σοσιαλιστική σχολή σκέψης στην οποία προσχωρήσατε είναι αυτή του Ντόναλντ Τραμπ ο οποίος πιστεύει στο κούρεμα των δικών του χρεών, πιστεύει στη στήριξη με ζεστό δημόσιο χρήμα ανθρώπων σαν αυτόν και της τάξης του και βεβαίως στην άτεγκτη αγοραία εκμετάλλευση για τους πολλούς στους οποίους βεβαίως αναγνωρίζετε εσείς και οι σύντροφοί σας της σοσιαλιστικής σχολής σκέψης το δικαίωμα των εργαζόμενων στην απόλυτη κατάρρευση και εξαθλίωση.

Κύριε Πρωθυπουργέ, σοβαρολογώντας τώρα, ξεκινάμε μια προεκλογική περίοδο. Επιλέξατε το πιο αδύναμο σημείο της Κυβέρνησής σας, την κοινωνική πολιτική, γιατί φαντάζομαι πως οι σύμβουλοί σας σας είπαν ότι η καλύτερη άμυνα είναι η επίθεση στον τομέα στον οποίο πάσχετε. Και ήρθατε εδώ με μια σειρά από μέτρα τα οποία έχετε εφαρμόσει, τα οποία θα εφαρμόσετε, τα οποία θεωρείτε ότι μπορούν να πουληθούν στην κοινή γνώμη ως κοινωνική πολιτική. Είναι λίγο σαν μια ύαινα να σου κάνει μάθημα περί χορτοφαγίας ή ο δράκουλας να σου κάνει μάθημα περί αιμοδοσίας ή κάπως έτσι.

Όμως, έχει μεγάλη σημασία επικοινωνιακά ότι το κάνετε πάρα πολύ καλά. Λίγο υποτονικός ήσασταν σήμερα, γι’ αυτό, κύριε Πρόεδρε, δεν θα εξαντλήσω τον χρόνο μου. Θέλω να ακούσω τι θα πείτε στη δευτερολογία σας, γιατί φαντάζομαι ότι το ενδιαφέρον θα είναι εκεί. Ελπίζω να προκηρύξετε εκλογές. Ελπίζω τουλάχιστον να τις ανακοινώσετε, γιατί αλλιώς μας κουβαλήσατε εδώ για να βαφτίσετε το κρέας ψάρι. Ωραία, ξέρουμε ότι μπορείτε να το κάνετε. Έχετε λογογράφους που μπορούν να το κάνουν.

Όμως, θα μιλήσω πολύ συγκεκριμένα. Την ώρα που μιλάτε για κοινωνική πολιτική, έχουμε πραγματική κοινωνική πολιτική αυτήν τη στιγμή στην Ελλάδα εδώ και πάρα πολύ καιρό, ιδίως τους τελευταίους μήνες με την ακρίβεια. Έχουμε τουλάχιστον 5 δισεκατομμύρια τα οποία έχουν πάει από τους πολίτες και από το Δημόσιο στον κ. Βαρδινογιάννη, στον κ. Λάτση, στον κ. Περιστέρη, στον κ. Μυτιληναίο, στη CVC, σε όλους εκείνους οι οποίοι αυτή τη στιγμή χρησιμοποιούν ως τεράστια ευκαιρία πλουτισμού την ακρίβεια. Διότι, όταν οι τιμές του σούπερ μάρκετ ανεβαίνουν για τα βασικά είδη 25% αλλά ο πρωτογενής τομέας εισπράττει αύξηση 7%, αυτό είναι αισχροκέρδεια του σουρπερμακετά, όταν η μέση τιμή της ενέργειας αυξάνεται πολύ γρηγορότερα από ό,τι η τιμή του φυσικού αερίου είναι αισχροκέρδεια του συγκεκριμένου.

Αυτό είναι κοινωνική πολιτική. Παίρνουμε από τους πολλούς και δίνουμε στους λίγους. Είναι η σχολή του σοσιαλισμού του Ντόναλντ Τραμπ. Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι λέτε αυτό που κάνετε και κάνετε αυτό που εννοείτε.

Είπατε, όμως -και εδώ πραγματικά πρέπει να σας βγάλω το καπέλο για το θράσος σας- για τον κατώτατο μισθό, κύριε Μητσοτάκη. Είπατε ότι πήγε από τα 650 στα 713 ευρώ, δηλαδή 9,6% αύξηση. Ποια είναι η επίσημη αύξηση του πληθωρισμού; Είναι 12%. Με άλλα λόγια, μειώθηκε ο κατώτατος μισθός. Και μάλιστα -και εδώ σας προκαλώ και εσάς και τους συμβουλάτορές σας και την ΕΛΣΤΑΤ να καταδείξετε πού έχω λάθος- τα είδη βασικής ανάγκης στο καλάθι του νοικοκυριού, που ζει με τον κατώτατο μισθό, τους τελευταίους δεκαοκτώ μήνες έχει αυξηθεί κατά μέσον όρο 26%. Αυτό σε πραγματικούς όρους είναι σαν ο κατώτατος μισθός από 650 που τον πήρατε να είναι σήμερα 485 ευρώ. Και έρχεστε να το γιορτάσετε. Να σας δοξάσουμε, τι να κάνουμε;

Κύριε Μητσοτάκη, η ευαισθησία και η αλληλεγγύη μιας οποιασδήποτε χώρας, γιατί μιλήσατε και περί αλληλεγγύης, κρίνεται από το πώς συμπεριφερόμαστε στους πιο αδύναμους ανθρώπους. Έχουμε εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους με ειδικές ανάγκες, ΑμΕΑ, ανάπηρους με 313 ευρώ τον μήνα. Αυτό είναι ντροπή μας, όλων μας, όχι μόνο δική σας, και ημών.

Εμείς λέμε το εξής: Ενδιαφέρεστε πραγματικά για τον κατώτατο μισθό; Ενδιαφέρεστε πραγματικά για τους πιο αδύναμους των συμπολιτών μας; Γιατί δεν εισάγετε αυτόματη τιμαριθμική αναπροσαρμογή αναδρομικά γι’ αυτούς τους ανθρώπους;

Δεν μιλάμε για όλους τους μισθούς. Μιλάμε γι’ αυτούς τους ανθρώπους, μιλάμε για τον κατώτατο μισθό. Δεν το κάνετε, γιατί για εσάς η κοινωνική πολιτική είναι μόνο ένα προπέτασμα καπνού που κρύβει την αντικοινωνική, εξαθλιωτική πολιτική της Νέας Δημοκρατίας.

Κύριε Μητσοτάκη, είπατε –και πραγματικά σας βγάζω το καπέλο τρίτη φορά σήμερα- ότι δεν θα μείνει καμία ώρα δεδουλευμένη απλήρωτη. Σήμερα το πρωί γύρισα από την Κρήτη. Χθες μιλούσα με υπαλλήλους στον χώρο του επισιτισμού και των ξενοδοχείων. Έχετε μιλήσει εσείς μ’ αυτούς τους ανθρώπους; Δεν λέω για τους ξενοδόχους. Μιλάω για το προλεταριάτο, γι’ αυτούς που εργάζονται μέρα-νύχτα στις κουζίνες, στα δωμάτια, στους διαδρόμους, στα υπόγεια και κοιμούνται πολύ συχνά στα κοντέινερς έξω από τα ξενοδοχεία. Έχετε μιλήσει με αυτούς τους ανθρώπους; Λέτε ότι οι εργαζόμενοι θα συναποφασίζουν με τους εργοδότες τα ρεπό και τις άδειές τους. Δεν έχουν ένα ρεπό αυτοί οι άνθρωποι, ούτε ένα για δείγμα σε αυτή τη χώρα που ζούμε, όχι στο δικό σας παράλληλο σύμπαν. Είναι άπειρες οι απλήρωτες ώρες.

Θέλω  να σας μεταφέρω και μια άλλη περίπτωση από το Ρέθυμνο -όπου είμαι σίγουρος ότι δεν ισχύει μόνο για το Ρέθυμνο- με την οποία ήρθα αντιμέτωπος προχθές.

Κύριε Πρωθυπουργέ, γνωρίζετε ότι αυτή τη στιγμή ζητάνε τα 500 ευρώ της περιόδου της πανδημίας πίσω από εκατοντάδες ανθρώπους -μόνο μέσα στο Ρέθυμνο- γιατί στη σύμβαση έργου που είχαν δεν ήταν ξενοδοχοϋπάλληλοι, αλλά ήταν υπάλληλοι ξενοδοχείου και άρα δεν είχαν το δικαίωμα. Οπότε, τους ζητάτε 2.000 ευρώ μαζεμένα πίσω και τους στερείτε και το δικαίωμα στο επίδομα ανεργίας. Και μιλάτε για κοινωνική πολιτική στη μεταιχμιακή περίοδο μεταξύ πανδημίας και ακρίβειας;

 Μιλάτε για στεγαστική πολιτική. Στη χώρα του Ηρακλή μιλάτε για στεγαστική πολιτική; Στη χώρα που έρχεται ένα ταμείο από το Ντέλαγουερ με φιλαράκια σας τα οποία είναι μέτοχοι και αγοράζουν για 3.000 ένα δάνειο των 100.000 και σπρώχνουν τον άνθρωπο αυτόν να το βγάλει στο σφυρί; Ό,τι και να βγάλουν πάνω από τις 10.000 είναι το μεγαλύτερο ποσοστό κέρδους προσόδου στον κόσμο. Θα τα βγάλουν αυτά μέσα από τον πλειστηριασμό, θα τον πετάξουν στον δρόμο αυτόν, αυτήν και τις οικογένειες τους, από το μικρομάγαζό τους, και τα χρήματα αυτά δεν θα μείνουν καν στη χώρα, θα πάνε στα Cayman Islands και το ξέρετε. Γι’ αυτό υπάρχουν αυτά τα ταμεία. Και μιλάτε εσείς για στεγαστική πολιτική.

Μιλήσατε για τους συνταξιούχους εσείς που συμμετείχατε σε διάφορες κυβερνήσεις του μνημονιακού μπλοκ. Και τι κάνατε; Κουρέψατε τα ομόλογα των ταμείων με το εγκληματικό PSI. Πήγατε τα όρια συνταξιοδότησης στα εξήντα επτά έτη. Ουρλιάζατε εδώ μέσα, όταν διαπραγματευόμασταν το πρώτο εξάμηνο του 2015: «Δώστε τους το ΕΚΑΣ, υπογράψτε ό,τι σας λέει ο Ντάισελμπλουμ».

Δώσατε το ΕΚΑΣ και κάνατε και άλλα. Δώσατε την περιουσία του ΕΦΚΑ σε ιδιώτες. Είναι πολύ μεγάλη η λίστα. Και σήμερα έρχεστε να μιλήσετε για τους συνταξιούχους και θυμηθήκατε όταν μας έκλεισε ο Ντράγκι τις τράπεζες. Για να είμαστε ξεκάθαροι, με κλειστές τράπεζες πήγαμε στο δημοψήφισμα και με κλειστές τράπεζες ο ελληνικός λαός μάς έδωσε το 62%. Μην το ξεχνάτε αυτό. Το ξέρω ότι σας τσούζει και σας πονάει. Όμως, τις τράπεζες τις έκλεισε ο Ντράγκι και είναι αποδεδειγμένο. Ξέρετε πολύ καλά ότι είμαι στα ευρωπαϊκά δικαστήρια με τον Ντράγκι, γιατί παραδέχτηκε ότι είχε πάρει γνωμοδότηση από ιδιωτικό νομικό γραφείο για να δει τον Απρίλιο κατά πόσον ήταν νόμιμο το ότι μας έκλεισε τις τράπεζες. Πρόκειται για μια γνωμοδότηση με δικά μας λεφτά την οποία δεν μας τη δείχνει και ξέρετε γιατί δεν μας τη δείχνει. Γιατί δεν λέει αυτά που θέλετε να λέει η γνωμοδότηση. Λέει: Πρώτον, ότι μας τις έκλεισε και, δεύτερον, ότι παρανόμησε σύμφωνα με το ευρωπαϊκό δίκαιο. Και εσείς κλαίγεστε για το γεγονός ότι οι συνταξιούχοι μπορούσαν να πάρουν μόνο 60 ευρώ την ημέρα από τα ATM.

Ναι, όντως, αυτή η επιβολή των capital controls από την Κεντρική Τράπεζα ήταν μια τρομοκρατική κίνηση της Φρανκφούρτης απέναντι στους Έλληνες και τις Ελληνίδες, με εσάς να ουρλιάζετε και να του λέτε: «Ναι, βάστα Ντράγκι». Αυτό κάνατε.

Τώρα έρχεστε να κλαφτείτε για τα 60 ευρώ που παίρνανε οι συνταξιούχοι από τα ΑΤΜ τότε, την ώρα που εσείς δίνετε voucher των 13 και 20 ευρώ εν μέσω μιας ακρίβειας που έχει γονατίσει τους συνταξιούχους και τους έχει γονατίσει σε βαθμό που η ιδέα των 60 ευρώ την ημέρα να τους φαίνεται ένα πάρτι.

Και τώρα έρχομαι στο αποκορύφωμα το θράσους σας, κύριε Πρωθυπουργέ. Θα μας πείτε εσείς για κοινωνική ένταξη των τσιγγάνων; Εσείς; Δεν ντρέπεστε; Το 2001-2008 υπήρξε ένα πρόγραμμα -δεν ξέρω αν το ξέρετε, πληροφορηθείτε το- από την Κυβέρνηση Σημίτη, το οποίο συνέχισε και επί Κώστα Καραμανλή. Ήταν ένα πρόγραμμα που χορηγήθηκαν εννέα χιλιάδες στεγαστικά δάνεια με την εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου, με καθαρά κοινωνικά και όχι χρηματοοικονομικά κριτήρια, σε τσιγγάνους.  Αναφέρομαι σε τσιγγάνους και όχι σε Ρομά, γιατί μας έχουν ζητήσει οι τσιγγάνοι να αναφερόμαστε σε αυτούς ως τσιγγάνοι.

Σήμερα τους πετάτε στο δρόμο. Η Κυβέρνησή σας και οι τράπεζες αρνείστε ότι τα κοινωνικά κριτήρια ήταν αυτά τα οποία αποφάσιζαν για το αν θα υπάρξουν αυτά τα στεγαστικά δάνεια. Σήμερα Κυβέρνηση και τραπεζίτες τους πάτε σε έξωση και σε πλειστηριασμούς γιατί αρνείστε ότι αυτή η παροχή των στεγαστικών ήταν στο πλαίσιο κοινωνικής πολιτικής ένταξης και τους λέτε: Δεν μπορείτε να πληρώσετε, θα βγείτε έξω. Και έρχεστε σήμερα, προεκλογικά, να μιλήσετε για κοινωνική ένταξη των τσιγγάνων; Σας εγκαλούμε, κύριε Πρωθυπουργέ.

Κακοποίηση γυναικών! Ο κ. Μητσοτάκης μιλάει για κακοποίηση γυναικών. Ποιος; Ο Πρωθυπουργός που έφερε το επαίσχυντο νομοσχέδιο για την υποχρεωτική συνεπιμέλεια, με το οποίο εγκλώβισε γυναίκες και παιδιά σε κακοποιητικά περιβάλλοντα. Και μιλάτε εσείς για τις γυναίκες; Στο όνομα και στη μνήμη της κυρίας Μαριέττας Γιαννάκου, δεν δικαιούστε να μιλάτε γι’ αυτό, εσείς, κύριε Μητσοτάκη.

Ο Γκέμπελς είχε πει ότι ο καλύτερος τρόπος να πεις ένα μεγάλο ψέμα, είναι να το κάνεις τεράστιο και να το επαναλαμβάνεις συνέχεια. Εσείς λέτε πάρα πολλά μεγάλα ψέματα, τα οποία τα εντάσσετε σε ένα δαιμονικό μύθευμα, το οποίο επαναλαμβάνετε ξανά και ξανά.

Κύριε Μητσοτάκη, την 15η Δεκεμβρίου εδώ, σας είχα προειδοποιήσει: Μην ξαναμιλήσετε για το 2015, χωρίς να κάνετε αυτό που εμείς σας προτείναμε. Το οποίο τι ήταν; Αυτό που εσείς δεσμευτήκατε.

Κύριε Μητσοτάκη, σας κοιτάω στα μάτια. Στις 23 Φεβρουαρίου του 2016 βγάλατε ένα tweet ή δεν βγάλατε, το οποίο αυτολεξεί έλεγε: «Δεσμεύομαι για εξεταστική επιτροπή για την περίοδο Βαρουφάκη που μας οδήγησε σε κλείσιμο τραπεζών και capital controls»; Δικό σας ήταν, εκτός αν κάποιος σας χάκαρε τον λογαριασμό τότε. Δεν σας τον είχαν χακάρει, απλώς η δέσμευσή σας δεν αξίζει ούτε καν το tweet και τα ηλεκτρόνια με τα οποία γράφτηκε. Είστε αναξιόπιστος, κύριε Μητσοτάκη.

Στις 15 Δεκεμβρίου σας είπα να μην ξανατολμήσετε να μιλήσετε με τα ψέματά σας για το 2015 χωρίς να κάνετε εκείνη την επιτροπή. Και αν θέλετε να την κάνετε μόνο για την περίοδο του Ιανουαρίου-Ιουλίου του 2015, εγώ δεν έχω κανένα πρόβλημα. Δεν τολμάτε γιατί ξέρετε πολύ καλά τι θα βγει μέσα από αυτό. Δεν θα αναφερθώ στη συνέχεια. Θέλω να δω αν θα τολμήσετε να αναφερθείτε στη δευτερολογία σας. Το κρατώ για τη δική μου δευτερολογία.

Είπατε, όμως, κάτι το οποίο έχει πολύ μεγάλο ενδιαφέρον και νομίζω ότι και οι πολιτικοί επιστήμονες κάποια στιγμή θα το κοιτάξουν προσεκτικά. Είπατε, αν δεν κάνω λάθος: «Προτεραιότητά μου είναι οι πολίτες και ο λαός». Επιτρέψτε μου να σας πω πώς το εκλαμβάνω εγώ. Πόσοι ψηφίσουν σε αυτή τη χώρα; Γύρω στο 60% του λαού. Από αυτούς χρειάζεστε δηλαδή ένα 20% του λαού για να μπορείτε να ανανεώνεται την ολιγαρχική σας, πατριαρχική σας εξουσία. Αυτό σας ενδιαφέρει. Δηλώσατε ότι τελείωσε. Ο δήμος αποσπάται από τη δημοκρατία μονίμως, όταν λέτε ότι δεν με ενδιαφέρει ο λαός και με ενδιαφέρουν οι πολίτες αυτό λέτε. Συνάδει πλήρως με τον τρόπο με τον οποίον τα ολιγαρχικά καθεστώτα καταφέρνουν μέσα από περιοδικές εκλογές να αναπαράγονται. Ήταν ενδιαφέρον ότι κάνατε ουσιαστικά αυτή τη δήλωση.

Εγώ επιμένω: Αυτή η χώρα είναι από το 2010 ακυβέρνητη, από τότε που πτωχεύσαμε, αλλά ιδίως αυτή την περίοδο που μπήκαμε είναι απολύτως σωστό -και νομίζω ότι δεν διαφωνείτε ούτε στις κατά βάθος- ότι δεν λειτουργεί ούτε καν προσχηματικά η Κυβέρνηση. Σηκωθείτε παρακαλώ πάρα πολύ στην δευτερολογία σας και ανακοινώστε –μην τις προκηρύξετε- πότε προτίθεστε να κάνετε εκλογές. Εμείς στο ΜέΡΑ25 τις θέλουμε χτες.

Ο κ. Τσίπρας τις ζήτησε κι αυτός. Θέλω να απευθυνθώ στους φίλους και στις φίλες του ΣΥΡΙΖΑ. Κι εμείς ζητάμε εκλογές κι εσείς ζητάτε εκλογές. Εσείς γιατί τις ζητάτε; Ποιος είναι ο λόγος που τις ζητάτε; Τι θα κάνετε, δηλαδή, πέραν του να φύγει ένας ακόμα ξεζουμισμένος μνημονιακός Πρωθυπουργός; Αυτό έχει μια αξία βεβαίως. Όλοι οι πρωθυπουργοί που περνάνε οι μνημονιακές πολιτικές ξεζουμίζονται και μετά αποβάλλονται ως ξένα σώματα, από τον Γιώργο Παπανδρέου μέχρι τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Πέραν αυτού, όταν θα πάρετε πάλι το Μαξίμου στα χέρια σας, τι θα κάνετε; Τι ακριβώς θα κάνετε;

ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΠΛΕΥΡΗΣ (Υπουργός Υγείας): Θα συνεργαστούνε μαζί σας.

ΓΙΑΝΗΣ ΒΑΡΟΥΦΑΚΗΣ: Κύριε Πλεύρη, με αυτό το πλευρό να κοιμάστε!

Ο κ. Τσίπρας δεσμεύτηκε και είπε σε ένα tweet το οποίο εμένα πραγματικά ως πολίτη, αν το πίστευα, θα χαιρόμουν πάρα πολύ. Διαβάζω είπε: «Τους σπόρους της χώρας μετεκλογικά δεν θα νέμονται δέκα μεγάλοι επιχειρηματικοί όμιλοι και αντίστοιχος αριθμός οικογενειών. Οι νταβατζήδες τέλος!». Έτσι είπε ο κ. Τσίπρας και πρόσθεσε κλείνοντας το tweet ότι «και σήμερα δεν είναι 2015 για να επιχειρήσουν ξανά να κρυφτούν πίσω από τη ζεστή αγκαλιά της τρόικας».

Φίλες και φίλοι του ΣΥΡΙΖΑ, άλλη μια αυταπάτη. Στη ζεστή αγκαλιά της τρόικας είμαστε μέσα χωμένοι. Εντάξει, δεν είναι τρόικα, είναι δυική πια. Είχε φύγει το ΔΝΤ, βαρέθηκε, κουράστηκε. Είμαστε στη σφιχτότατη αγκαλιά της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Υπάρχει καμία αμφιβολία ότι είμαστε πιο πτωχευμένοι σήμερα από ποτέ; Από ό,τι ήμασταν το 2015, από ό,τι ήμασταν το 2012, από ό,τι ήμασταν το 2010; Κοιτάξτε τα ποσοστά χρέους, κοιτάξτε την ανοδική πορεία των επιτοκίων.

Ο μόνος λόγος για τον οποίο αυτή τη στιγμή τα επιτόκια μας είναι σχετικά ανοδικά – δεν είναι στο 10% τα spreads, αλλά είναι στο 2% ή στο 2,5%- είναι ότι τα αγοράζει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα κι έχει δηλώσει ότι θα συνεχίσει να τα αγοράσει.

Εσείς χαίρεστε μια χαρά γι’ αυτό. Δεν έχετε πρόβλημα. Υπερχρεώνετε τον ελληνισμό όπως το κάνατε και το 1991, όπως το κάνατε την περίοδο 2004-2008. Αυτή η δουλειά είναι της Νέας Δημοκρατίας. Κάθε φορά που έρχεται μια κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, το χρέος πάει στα ουράνια, την ώρα που εσείς παρουσιάζεστε ότι είστε οι θεματοφύλακες της πολιτικής ορθότητας του Υπουργείου Οικονομικών.

Ωραία, εσείς δεν καταλαβαίνετε ότι με το που προσπαθήσει ο Αλέξης Τσίπρας ξανά από το Μαξίμου να τα βάλει με τους δέκα νταβατζήδες -που δεν είναι καν δέκα, έξι είναι, αλλά τέλος πάντων- τα spreads θα πάνε στα ουράνια; Δεν καταλαβαίνετε ότι η Κεντρική Τράπεζα μας έχει στο χέρι πλήρως; Είμαστε πλήρως πτωχευμένοι. Όταν εξαρτάσαι απολύτως από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να παρανομείς σύμφωνα με το δικό της καταστατικό για να σου μετακυλήσει εσένα μη βιώσιμο χρέος, ανά πάσα στιγμή με ένα ψίθυρο ούτε καν της κυρίας Λαγκάρντ, αλλά του κλητήρα της κυρίας Λαγκάρντ, σου έχουν δημιουργήσει συνθήκες έλλειψης ρευστότητας και ασφυξίας, όπως το 2015.

Αυτή την αυταπάτη, όμως, τη μοιράζεστε διότι και οι δύο θα θέλετε να πείτε ότι έχουμε βγει από τα μνημόνια και τώρα προχωράμε μόνοι μας. Αυτή την αυταπάτη την πλασάρετε στον ελληνικό λαό.

Θυμάστε το Πρόγραμμα Θεσσαλονίκης του ΣΥΡΙΖΑ του 2014; Αυτό είναι το δικό σας πρόγραμμα τώρα. Δηλαδή υπόσχεστε πράγματα τα οποία δεν θα μπορέσετε να κάνετε λόγω της οικονομικής κατάστασης στην οποία θα βρεθούμε, ελπίζοντας να μην χρειαστεί να τα κάνετε και άμα χρειαστεί θα πείτε: «Είπαμε και μια ανοησία», όπως είπαν και αυτοί εδώ στον ΣΥΡΙΖΑ.

Πρόγραμμα Θεσσαλονίκης έχετε εσείς στη Νέα Δημοκρατία. Εσείς στον ΣΥΡΙΖΑ τι πρόγραμμα έχετε; Πείτε μας. Δεν θα σας πω εγώ. Συντροφικά, φιλικά, με αγάπη, περιμένω να μου πείτε.

Αλλά, προσέξτε, τίποτα από αυτά που λέτε ότι πρέπει να γίνουν, παράδειγμα η προστασία της πρώτης κατοικίας δεν μπορεί να γίνει χωρίς κατάργηση του «ΗΡΑΚΛΗ»,  χωρίς ρήξη με την τρόικα. Δεν μπορεί να κάνετε αυτό το λάθος δεύτερη φορά. Δηλαδή μπορείτε να το κάνετε, αλλά αυτή τη φορά είμαστε εμείς, το ΜέΡΑ25. στη Βουλή να σας στηλιτεύσουμε.

Κλείνω, κύριε Πρόεδρε, για να κρατήσω και κάποια λεπτά -που θα μου δώσετε, ελπίζω- στη δευτερολογία, αν ο κ. Μητσοτάκης πει κάτι σοβαρό στη δική του δευτερολογία, για παράδειγμα αν θα προκηρύξετε εκλογές, αν μιλήσετε για το 2015, αν τολμήστε να το κάνετε πάλι χωρίς να έχετε κάνει την εξεταστική επιτροπή. Η ρήξη γίνεται κάθε μέρα, αγαπητές και αγαπητοί συνάδελφοι, εναντίον του λαού μας. Κάθε μέρα γίνονται ρήξεις εναντίον του λαού μας.

Εμείς είμαστε εδώ για να υπάρξει η προοπτική μιας λελογισμένης προοδευτικής πολιτικής ρήξης, εκείνης που δεν έγινε ποτέ, που δεν έγινε το 2015 γιατί ακυρώθηκε την τελευταία στιγμή. Γιατί αυτή η πολιτική ρήξη είναι η μόνη εφικτή απάντηση στην κρίση, στην ολιγαρχία, στην υποτέλεια, ακόμα και στην πατριαρχία. Είμαστε εδώ το ΜέΡΑ25. Και ξέρετε κάτι; Θα είμαστε και μετά τις εκλογές. Ξέρω ότι τόσο η Νέα Δημοκρατία όσο και ο ΣΥΡΙΖΑ προσεύχεστε κάθε βράδυ πριν κοιμηθείτε να μην μπει το ΜέΡΑ25 στη Βουλή.

Εμείς θα σας χαλάσουμε αυτές τις προσευχές, θα χαλάσουμε τη μετεκλογική σας αριθμητική, θα σας δημιουργήσουμε πρόβλημα. Το πολύ-πολύ να πρέπει να τα βρείτε. Έτσι κι αλλιώς, έχετε πιο πολλά κοινά μεταξύ σας, κύριε Μητσοτάκη και κύριε Τσίπρα, απ’ ό,τι έχετε με οποιοδήποτε άλλο. Τα ίδια μνημόνια εφαρμόζετε. Εφαρμόστε τα μαζί να τελειώνουμε. Κάντε ένα grant coalition γερμανικού στυλ.

Εμείς θα είμαστε εδώ πάντως για να σας στηλιτεύουμε. Και θα είμαστε εδώ επειδή ο λαός εκεί έξω έχει αρχίσει ξανά να το καταλαβαίνει. Τίποτα δεν έχει χαθεί. Τίποτα δεν είναι χαμένο. Γι’ αυτό τιμάμε το δημοψήφισμα, εκείνο το μεγαλειώδες «όχι», που είχαμε την έβδομη επέτειο χτες, το «όχι» που σας τρόμαξε τόσο πολύ. Το τιμάμε ως μια καλή αρχή που η ώρα της ήρθε να ολοκληρωθεί.

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *