Συνάντηση εργασίας με εκπρόσωπους της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ιδιοκτητών Ακινήτων

Ο Τομέας Οικονομίας του ΜέΡΑ25, παρακολουθώντας με αυξημένο ενδιαφέρον τα ζητήματα Στέγης, πραγματοποίησε διαδικτυακή συνάντηση εργασίας με εκπρόσωπους της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ιδιοκτητών Ακινήτων (ΠΟΜΙΔΑ).

Η ΠΟΜΙΔΑ θεωρεί ότι τα υψηλά ενοίκια οφείλονται σε μείωση της προσφοράς λόγω υψηλής φορολόγησης των ιδιοκτητών ακινήτων, αύξησης του ΕΝΦΙΑ σε πολλές περιοχές και αδυναμίας των ιδιοκτητών ακινήτων να καλύψουν τα κόστη ανακαίνισης σε παλαιότερες ιδιοκτησίες.

Αίτημα της ΠΟΜΙΔΑ είναι να δοθούν φορολογικά κίνητρα για την ανακαίνιση των ενοικιαζόμενων κατοικιών, ώστε να επανέλθουν στην αγορά των μισθώσεων κύριας κατοικίας κατοικίες παλαιότερων δεκαετιών.

Η Ομοσπονδία προειδοποιεί, επίσης, τους ιδιοκτήτες ότι το πιθανότερο είναι, αφενός να μην εισπράξουν τα ενοίκιά τους, αφετέρου να βρεθούν εκτεθειμένοι με απλήρωτους λογαριασμούς ρεύματος, νερού ή/και κοινοχρήστων.

Σημειώνει, δε την έλλειψη μέριμνας για κοινωνική στέγη στην χώρα μας, που μεταφέρει αποκλειστικά την υποχρέωση της στέγασης στους ιδιώτες.

Τέλος, ισχυρίζεται η ΠΟΜΙΔΑ, εσφαλμένα η ΕΛΣΤΑΤ αναφέρει αύξηση 31,5% με κύριο υπαίτιο την αύξηση των ενοικίων κατοικιών, ενώ στην πραγματικότητα η επιβάρυνση προέρχεται από την αύξηση του ηλεκτρισμού (70,4%), του πετρελαίου θέρμανσης (65,1%), του φυσικού αερίου (117,7%) και των στερεών καυσίμων (8,1%), δηλαδή παράγοντες εξωγενείς, που δεν έχουν την παραμικρή σχέση με τους ιδιοκτήτες ακινήτων και τα ίδια τα ενοίκια.

Σε σχέση με την αγορά του Airbnb, οι εκπρόσωποι της Ομοσπονδίας αναφέρουν ότι ένας μεγάλος αριθμός των μισθωμένων ακινήτων τύπου Airbnb αφορά συγκεκριμένες συνοικίες στο κέντρο της πόλης, πολλές εκ των οποίων ήταν ακίνητα, προηγουμένως ακατοίκητα και εγκαταλελειμμένα. Διαμερίσματα που τίθενται μεμονωμένα για βραχυχρόνια μίσθωση εντός των πολυκατοικιών, επηρεάζουν μεν την προσφορά, αλλά ο αριθμός τους είναι περιορισμένος.

Το ΜέΡΑ25 έχει επισημάνει την ανάγκη για την σύσταση Οργανισμού Κοινωνικής Κατοικίας, ώστε να αντιμετωπιστούν τα τεράστια στεγαστικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν κυρίως νέοι σπουδαστές και εργαζόμενοι, αλλά όχι μόνο.

Είμαστε η μοναδική χώρα που δεν έχουμε πρόγραμμα κοινωνικής στέγης και δεν εννοούμε απλώς επιδόματα ενοικίων που έφερε ο ΣΥΡΙΖΑ χωρίς να επανασυστήσει τον ΟΕΚ, εννοούμε το μόνο πράγμα το οποίο μπορεί να μειώσει πραγματικά το κόστος της στέγης, που είναι η αύξηση της προσφοράς στέγης μέσα από το χτίσιμο, την οικοδόμηση κοινωνικών κατοικιών.

Η Κυβέρνηση φυσικά αδιαφορεί, ενώ η Αξιωματική Αντιπολίτευση θέτει το ζήτημα των επιδομάτων ενοικίων. Βέβαια τα επιδόματα ενοικίου αυξάνουν και πάλι τις τιμές των ενοικίων, στηρίζοντας κυρίως τους ιδιοκτήτες των κατοικιών και όχι τους ενοικιαστές. Το ΜέΡΑ25 στον αντίποδα, ζητάει εδώ και τώρα ανέγερση σύγχρονων, οικολογικών, κοινωνικών κατοικιών με “ενοίκια” που δεν θα διαμορφώνονται από την αγορά, αλλά από τις κοινωνικές ανάγκες

Το ΜέΡΑ25 προτείνει και δεσμεύεται το ίδιο απέναντι στη χειμαζόμενη από την διαρκή μνημονιακή φτωχοποίηση και την ακρίβεια ελληνική κοινωνία, να συσταθεί ένας Οργανισμός Κοινωνικής Κατοικίας, που δεν υπάρχει σε αυτήν την χώρα -και είναι σκανδαλώδες που δεν υπάρχει- και ένα Πρόγραμμα Κοινωνικής Στέγης με παροχή στέγης σε όσους το έχουν ανάγκη.

Τομέας: Οικονομίας ΜέΡΑ25

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *