Γ. Βαρουφάκης: “Ο κ. Μητσοτάκης με τους χειρισμούς του καταδίκασε τη χώρα μας στο 5ο, σκληρότερο μνημόνιο”

Ο πρωθυπουργός και οι χειρισμοί της κυβέρνησής του άφησαν την τεράστια ευκαιρία για την Ελλάδα και την Ευρώπη να πάει χαμένη.
Ολόκληρη η ομιλία του YanisVaroufakisστη #Βουλή

Η 9η και 23η Απριλίου θα μείνουν στην ιστορία ως σημαντικά δυσάρεστες μέρες για την ΕΕ. Η ταφόπλακα που μπήκε στο “ευρωομόλογο” σημαίνει πολλά για τον χειμαζόμενο λαό αυτής της χρεοδουλοπαροικίας και τους λαούς της Ευρώπης. Μια Ευρώπη που ετοιμάζει σε μια τέτοια πρωτοφανή κρίση ένα “Ταμείο Ανάκαμψης” μέσω εγγυήσεων των κρατών μελών που θα διαθέσει το 0,6% του ΑΕΠ της για τα επόμενα 2-3 χρόνια, δηλαδή περίπου 100 δις ετησίως και 200-300 δις συνολικά!

Μιλάμε λοιπόν για εγγυήσεις δανεισμού εκ μέρους των κρατών μελών και όχι για χρήματα στον κοινοτικό προϋπολογισμό. Η κ. Μέρκελ που συνήθως δεν ψεύδεται αλλά συστηματικά εξοικονομεί την αλήθεια μιλάει τρις, που δεν θα είναι καν τόσο και θα συνιστούν δανεισμό πάνω σε αυτά τα δάνεια-εγγυήσεις. Τα δάνεια όμως στον χρεοκοπημένο είναι δώρο-άδωρο. Χρειαζόμαστε ενισχύσεις και όχι δανεισμό, όπως πολύ σωστά ενστερνίστηκε χθες και ο Πρωθυπουργός αυτή την άποψη.

Ποιο ποσοστό όμως από αυτά θα πάει σε ενισχύσεις και ποιο σε δάνεια; Απειροελάχιστο ποσοστό θα πάει σε ενισχύσεις. Τα δάνεια όμως θα πρέπει να αποπληρωθούν. Και έτσι σαν το άλλοτε “Σχέδιο Γιούνκερ” έτσι κι αυτό το σχέδιο της ΕΕ πολύ σύντομα θα ξεφουσκώσει σαν μπαλόνι.

Το κομμάτι τώρα που θα συνιστά όντως ενισχύσεις, θα ωφελήσει χώρες σαν την Ελλάδα που θα πάρουν κάτι παραπάνω από αυτά που θα εγγυηθούν. Ακόμα κι όμως τα μισά από αυτά να δοθούν σε ενισχύσεις το δημοσιονομικό θετικό σοκ για την Ελλάδα, την Ιταλία, την Ισπανία κλπ θα είναι γύρω στο 0,02% του ΑΕΠ! Πρόκειται δηλαδή για τον ορισμό της δημοσιονομικής ασημαντότητας.

Αυτό ακριβώς έγινε γιατί την 9η Απριλίου η Κυβέρνηση είχε ήδη απεμπολήσει το “βέτο” της πολύ πριν ξεκινήσει το Eurogroup. Οπότε πραγματικά δεν αντιληφθήκαμε γιατί ο Υπουργός Οικονομικών έλαβε μέρος σε αυτό και δεν το παρακολούθησε απλώς από το σπίτι του. Καθώς χωρίς να λες “όχι” απλά δεν συμμετέχεις σε μια συζήτηση, είσαι ένας θλιβερός παρατηρητής.

Το ευρωομόλογο όμως που καλώς εξακολουθεί να θέλει η Κυβέρνηση είναι ένα εργαλείο αναδιάρθρωσης χρέους. Παίρνει από τις πλάτες των ασθενέστερων και το μεταβιβάζει στους ισχυρότερους εντός της ΕΕ, μειώνοντας παράλληλα το συνολικό χρέος της Ευρωζώνης λόγω των χαμηλών επιτοκίων που έχουν ιδίως οι “ισχυρότεροι” αυτής.

Το μέτωπο όμως του ευρωομολόγου κατέπεσε δυστυχώς, γιατί οι 9 χώρες ζητήσαν το λάθος ευρωομόλογο, μη έχοντας καμία σοβαρή απάντηση για το ποιος θα το εκδώσει. Καθώς μόνο η ΕΚΤ μπορεί να το εκδώσει. Επιπλέον η επίκληση των χωρών του Νότου στην “αλληλεγγύη” του Βορρά, συνιστά λανθασμένη στρατηγική. Κανένας δεν έχει υποχρέωση να συνυπογράψει το χρέος σου. Η απεύθυνση έπρεπε να ήταν στη βάση του δικού τους συμφέροντος και των συμφερόντων των ίδιων των λαών τους. Τα “λεφτά του Βορρά” δεν είναι δικά στους λεφτά, είναι χρήματα της ΕΕ. Δεν πρόκειται για καμία φιλανθρωπία, αλλά αντιθέτως τα δικά τους δημοσιονομικά και εμπορικά πλεονάσματα τα οφείλουν σε μεγάλο βαθμό στο ότι οι δικές μας χώρες υποφέρουν από τις πολιτικές της λιτότητας που μας επιβάλλουν.

Ο κ. Μητσοτάκης όμως με αυτούς τους χειρισμούς καταδίκασε την Κυβέρνηση του και την χώρα μας στο 5ο, σκληρότερο μνημόνιο. Αφήνοντας την τεράστια ευκαιρία για την Ελλάδα και την Ευρώπη να πάει χαμένη. Καθώς αν δεν μπορούμε σήμερα να δεσμευτούμε ότι σε 30 χρόνια (όπως προτείνει το ΜέΡΑ25 με το ευρωομόλογο 30ετούς λήξης) θα υπάρξει η ομοσπονδιοποίηση, αυτή η ΕΕ δεν θα υπάρχει και σε τελική ανάλυση δεν αξίζει κιόλας να υπάρχει.

Πέραν τούτου η Κυβέρνηση δεν έκανε τίποτα στο εσωτερικό για την αντιμετώπιση της οικονομική κατάρρευσης. Όταν την καλούσαμε να ρίξει άμεσα εμπροσθοβαρώς τα 3,6 δις που είχε από το πρωτογενές πλεόνασμα στα ταμεία της, αδιαφορούσε και τώρα χρειάζεται λόγω της εκθετικής επίπτωσης τουλάχιστον 20 δις! Επιπλέον δεν προχώρησε στις προπληρωμένες κάρτες των 300 ευρώ για 12 μήνες σε όλους εκείνους τους “αόρατους” συμπολίτες μας οι οποίοι δεν έχουν λάβει και ούτε θα λάβουν σεντ από τις εξαγγελίες της Κυβέρνησης. Ενώ και το όνειδος του “Ηρακλή” παραμένει εδώ με μια ανάλγητη Κυβέρνηση έτοιμη να χρεώσει τη χώρα με 12 δις για να κερδίσουν συγκεκριμένα fund -με στενούς κυβερνητικούς δεσμούς- και να ξεσπιτώσουν τους πολίτες με κόκκινα δάνεια.

Εμείς δεν καλούμε την Κυβέρνηση να πάει στο “μαξιλαράκι” του ΣΥΡΙΖΑ, γιατί αυτό συνιστά μια πιστωτική κάρτα από την τρόικα και τον ESM. Μάλιστα απορούμε πώς ο ΣΥΡΙΖΑ ακόμα επιμένει στην πρόσδεση στην επιτυχία του 3ου και 4ου μνημονίου του. Τα μνημόνια αυτά σύντροφοι δεν έβγαιναν ήδη από την 6η Ιουλίου του 2015 όταν κάνατε το ΌΧΙ, ΝΑΙ. Και ακόμα αν ήταν ο ΣΥΡΙΖΑ σήμερα στη θέση της ΝΔ τι διαφορετικό θα έκανε; Θα έβαζε μήπως βέτο στην ΕΕ κι αν ναι γιατί δεν το έκανε τόσα χρόνια;

Αντιθέτως το μνημονιακό τόξο επιμένει στην ξεκάθαρη, στυγνή λιτότητα που έρχεται και την προαναγγέλλουν και οι σύμβουλοι της Μέρκελ για το 2021, με το λεγόμενο δημοσιονομικό “μαύρο μηδέν”. Πρέπει λοιπόν να εμπεδώσουμε ότι οι κύκλοι αυτοί δεν θέλουν το ευρωομόλογο όχι από ανοησία, αλλά επειδή η ολιγαρχία -όχι ο δήμος- βλέπει την υπάρχουσα αρχιτεκτονική της ΕΕ ως θρίαμβο, με εργαλεία που ενισχύουν την ολιγαρχία και κανένα απολύτως εργαλείο για την μεταβίβαση εισοδημάτων από τους πλούσιους στους φτωχούς. Αυτό ακριβώς τον θρίαμβο δεν θέλουν να χάσουν και να μεταβιβάσουν εξουσία από τους πλούσιους στους φτωχούς και χρέος από τους αδύναμους στους ισχυρούς.

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *