Γ. Βαρουφάκης: Η επόμενη Βουλή έχει ανάγκη δυνατή φωνή αριστερής, πραγματικά πλουραλιστικής και αυθεντικά οικολογικής αντιπολίτευσης

Κυρίες και κύριοι που μας τιμάτε σήμερα είτε με την παρουσία σας είτε με την προσοχή σας μέσα από κάποια οθόνη, φαντάζομαι να συμφωνείτε ότι βρισκόμαστε προ μιας εκλογικής αναμέτρησης πολύ διαφορετικής από κάθε άλλη:

 • Γνωρίζουμε την μορφή που θα έχει η επόμενη κυβέρνηση.
 • Εκείνο που δεν γνωρίζουμε είναι τί αντιπολίτευση θα βρει μπροστά της.

Έχει σημασία τί αντιπολίτευση θα βρίσκει αντιμέτωπη η κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη στο Κοινοβούλιο τα επόμενα κρίσιμα χρόνια; Και βέβαια έχει.

Το μέλλον δεν θα κριθεί μόνο από το ποιοι κατοικοεδρεύουν στα υπουργεία και τους οργανισμούς. Θα διαμορφωθεί και από το «ποιόν» όσων βρίσκονται απέναντί τους στα έδρανα της αντιπολίτευσης.

Η Ποιοτική Αντιπολίτευση πολλές φορές είναι εξ ίσου σημαντική με το «ποιόν» της κυβέρνησης – ιδίως σε μια τετραετία που, με μια ισχυρή Ακροδεξιά στους κόλπους της, η κυβερνώσα Δεξιά θα εξυπηρετεί αποτελεσματικά, με θράσος και αλαζονεία, μια μικρή μειοψηφία σε βάρος του 80% των κατοίκων αυτής της χώρας.

Μπροστά στην νέα, επελαύνουσα συγκυβέρνηση Ακραίου Κέντρου & Ακροδεξιάς, ο τόπος έχει ανάγκη μια δυνατή, ουσιαστική αντιπολίτευση. Παρά το αρνητικό για εμάς αποτέλεσμα της 21ης Μαΐου, φαίνεται να είναι κοινή πεποίθηση μεγάλου μέρους όσων δεν μας ψήφισαν ότι η δυνατή, ουσιαστική αντιπολίτευση απαιτεί την παρουσία του ΜέΡΑ25 στη Βουλή. Πως η επόμενη Βουλή έχει ανάγκη την

 • αναμφισβήτητα ποιοτική
 • πραγματικά πλουραλιστική
 • σύγχρονη αριστερή
 • αποδεδειγμένα κινηματική
 • αυθεντικά οικολογική
 • ανιδιοτελή αντιπολίτευση…

…που μόνο το ΜέΡΑ25, και η ευρύτερη ενωτική μας συμμαχία, μπορεί να προσφέρει στην Ολομέλεια και τις Επιτροπές της Βουλής των Ελληνίδων, της Βουλής των Ελλήνων.

Κάθε μέρα, όλο και περισσότεροι προοδευτικοί άνθρωποι, ανώνυμοι και επώνυμοι, το βλέπουν αυτό και αποφασίζουν ότι στις 25 η επιλογή τους θα είναι ΜέΡΑ25.

Αυτός είναι ο λόγος που, αντίθετα με το κλίμα που το κατεστημένο προσπαθεί να δημιουργήσει, πιστεύουμε ακράδαντα ότι στις 25 το ΜέΡΑ25 θα επανέλθει στη Βουλή.

Πριν εξηγήσω γιατί πλήθος ψηφοφόρων που δεν μας ψήφισαν την περασμένα φορά θα μας ψηφίσουν τώρα ώστε το ΜέΡΑ25 να βρεθεί αντιμέτωπο μέσα στη Βουλή με την Δεξιά πλειοψηφία, επιτρέψτε μου να αναφερθώ στην κατάσταση της χώρας σήμερα και στην κατάσταση στην οποία θα βρεθεί το 2027, μετά από μια δεύτερη κυβέρνηση Μητσοτάκη.

ΤΟ ΚΥΡΙΑΡΧΟ ΑΦΗΓΗΜΑ ΚΙ Η ΑΛΗΘΕΙΑ

Το κυβερνητικό αφήγημα είναι ότι η οικονομία συνερχόταν έως ότου τον Μάρτιο του 2020 την έπληξε η πανδημία. Όμως, η κυβέρνηση με τη συνετή της πολιτική, την κράτησε όρθια και, τώρα, με τα δημοσιονομικά μας σε τάξη και με τις μεταρρυθμίσεις να ελκύουν πρωτοφανείς επενδύσεις, με την επενδυτική βαθμίδα που θα μας χαρίσουν αν εκλέξουμε τον κ. Μητσοτάκη αυτοδύναμο, η Ελλάδα είναι πλέον μοντέλο ανάπτυξης – έτοιμη να πετάξει – έτοιμη να αυξήσει μισθούς και εισοδήματα – έτοιμη όχι μόνο να σταματήσει το φευγιό των παιδιών μας αλλά και να ξαναφέρει πίσω τα παιδιά της κρίσης.

Και τώρα η αλήθεια: Πριν την πανδημία, η ύφεση είχε ήδη επιστρέψει. Η κυβέρνηση δεν χρειάστηκε να το παραδεχτεί ποτέ γιατί, στο μεταξύ, μας χτύπησε η πανδημία. Τότε, οι δανειστές άνοιξαν τις στρόφιγγες νέων δανείων, επιτρέποντας στον κ. Μητσοτάκη να δημιουργήσει νέα φούσκα χρέους που απέκρυψε τις μαύρες τρύπες των δημόσιων ταμείων και απογείωσε την αγορά ακινήτων, δημιουργώντας έτσι την ψευδαίσθηση σταθερότητας που εξηγεί, σε μεγάλο βαθμό, την εκλογική ηγεμονία του κ. Μητσοτάκη σήμερα.

Για τρία χρόνια ξόδευαν σαν μεθυσμένοι αδειούχοι ναύτες του 6ου Στόλου. Σα να μην υπήρχε αύριο. 60 δις φέσωσαν το δημόσιο ταμείο οι κυβερνώντες μας! Σε δυόμιση μόλις χρόνια! Που πήγαν αυτά τα 60 δις; Ναι, πήραν κάποια χρήματα οι μη προνομιούχοι για να επιβιώσουν στην πανδημία. Όμως η μερίδα του λέοντος πήγε στα καρτέλ, στους ημέτερους ολιγάρχες.

Παράδειγμα πρώτο: Ηλεκτρικό ρεύμα. Για να μην τους επιβάλουν πλαφόν στη λιανική του ηλεκτρικού ρεύματος, και να εξακολουθούν να χρεώνουν μέχρι και 300% πάνω του κόστους της κιλοβατώρας, τους επιδότησαν με δημόσιο χρήμα. Πόσα τους έδωσαν; Μόνο το 2022, τους έδωσαν ποσό που ισούται με ολόκληρο το ετήσιο κονδύλι που πάει στο Εθνικό Σύστημα Υγείας – για το οποίο βέβαια Εθνικό Σύστημα Υγείας μόνο μειώσεις πόρων επιφύλαξε ο κ. Μητσοτάκης, παρά τα ψεύτικα τα λόγια τα μεγάλα περί ενίσχυσής του!

Παράδειγμα δεύτερο: Τα σουπερμάρκετ. Ο κ. Μητσοτάκης μας λέει ότι δεν θα μειώσει τον ΦΠΑ επειδή οι ιδιοκτήτες των σουπερμάρκετ δεν θα περάσουν τη μείωση στον κόσμο που υποφέρει από την ακρίβεια. Ομολογεί δηλαδή ότι είναι αισχρά καρτέλ. Και τι κάνει, αντί να ενεργοποιήσει την Επιτροπή Ανταγωνισμού να τους βάλει πρόστιμα, ακόμα και λουκέτα αν χρειαστεί; Τους επιδοτεί με δανεικό δημόσιο χρήμα μέσα από market pass! Το ίδιο και με τα καύσιμα: Αντί να τα βάλει με το καρτέλ των πετρελαιάδων, τους επιδοτεί με δανεικό δημόσιο χρήμα μέσα από fuel pass.

Και τολμάνε να ομιλούν για δημοσιονομική τάξη! Ποιοι; Αυτοί που μετέτρεψαν το δημόσιο ταμείο σε ταμείο αρωγής ολιγαρχών τινάζοντας το δημόσιο χρέος πάνω από τα 400 δις. Εκείνοι που, για να το κουκουλώσουν, έβαλαν το Υπουργείο Οικονομικών να δανειστεί 49 δις τον Δεκέμβρη από τα ασφαλιστικά ταμεία – ένα δάνειο που δεν το έγραψαν στο χρέος επειδή, λέει, είναι ενδο-κυβερνητικό – από ένα μέρος του Δημόσιου στο άλλο. Ναι, αλλά από που θα επιστρέψετε κ. Μητσοτάκη αυτά τα 49 δις στους συνταξιούχους; Την απάντηση την μαρτύρησε ο κ. Κατρούγκαλος: Με αύξηση εισφορών!

ΠΩΣ ΕΞΗΓΕΙΤΑΙ Ο ΘΡΙΑΜΒΟΣ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ

Αν έχω όμως δίκιο, τίθενται δύο εύλογα ερωτήματα. Πρώτο ερώτημα: Γιατί ο λαός τους επιβράβευσε με το τεράστιο ποσοστό του 41%;

Αν και τα πιο πολλά από τα 60 δις δανεικών που ξόδεψε η κυβέρνηση πήγαν σε πολύ λίγους, τα υπόλοιπα ανακούφισαν κάποιον κόσμο που είδε κάποια κρατική ρευστότητα μετά από καιρό. Και το πιο σημαντικό: Η φούσκα αυτή ανέβασε τις τιμές των ακινήτων και τα ενοίκια, που ενισχύθηκαν πολλαπλασιαστικά προσελκύοντας αγοραστικό ενδιαφέρον από ξένους. Έτσι, διαίρεσαν τους μικρομεσαίους ιδιοκτήτες σε δύο ομάδες:

 • Στους απελπισμένους που χάνουν τα σπίτια τους στα φάντς – σε ανθρώπους δηλαδή που έπαψαν να ελπίζουν τόσο που ίσως και να μην ψηφίζουν, ή να ψηφίζουν θυμωμένα, χωρίς ελπίδα.
 • Και στους άλλους που ανάσαναν βλέποντας τα έσοδά τους από ενοίκια και Airbnb να αυξάνονται κατακόρυφα και ακούγοντας την είδηση που χαϊδεύει τα αυτιά κάθε ιδιοκτήτη ότι οι τιμές των σπιτιών τους ανεβαίνουν.

Προσθέστε σε αυτό την αποτυχία των προοδευτικών δυνάμεων να συνεννοηθούμε εν όψει απλής αναλογικής, και – ξάφνου – ο θρίαμβος της Νέας Δημοκρατίας παύει να εκπλήσσει.

Το δεύτερο ερώτημα τώρα: Αν η ανάλυση του ΜέΡΑ25 για τη νέα φούσκα είναι σωστή, γιατί τους ευλογούν οι αγορές; Η εύκολη απάντηση είναι ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα κλίνει το μάτι στους χρηματιστές υποσχόμενη σιωπηλά «μην ανησυχείτε, πάρτε τα ομόλογα του πτωχευμένου ελληνικού κράτους – είμαι εγώ εδώ». Γιατί όμως το κάνει αυτό η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα; Γιατί βάζουν πλάτη οι δανειστές στην νέα φούσκα χρέους του κ. Μητσοτάκη, όταν δεν είχαν βάλει πλάτη στον κ. Καραμανλή ή στον κ. Παπανδρέου;

ΓΙΑΤΙ ΑΓΟΡΕΣ & ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ ΒΑΖΟΥΝ ΠΛΑΤΕΣ;

Ο λόγος είναι το μόνιμο Μνημόνιο που έχουν συνυπογράψει ΠΑΣΟΚ, Νέα Δημοκρατία και ΣΥΡΙΖΑ, κι έχουν αποδείξει τα 13 χρόνια ότι σκοπεύουν να το τηρήσουν κατά γράμμα ως το 2060 θυσιάζοντας το 80% του λαού στον βωμό της μόνιμης φτωχοποίησης και της ακατάπαυστης μετανάστευσης των νέων.

Αυτό που πρέπει να καταλάβουμε είναι ότι οι δανειστές, η γνωστή μας τρόικα, επέλεξαν να αφήσουν το ελληνικό κράτος βαθιά πτωχευμένο. Από το 2011, δεν ήταν, και δεν είναι, στα πλάνα τους να πάρουν τα χρήματά τους πίσω από το ελληνικό κράτος. Ξέρουν ότι αυτό δεν γίνεται! Θα τα πάρουν με άλλο τρόπο. Κι εφόσον το σχέδιό τους εφαρμόζεται κατά γράμμα από την ελληνική κυβέρνηση, δεν νοιάζονται ποιος κατοικοεδρεύει στο Μαξίμου.

Άλλη μια φορά: Το αβάσταχτο δημόσιο χρέος των άνω των 400 δις, σε περίοδο που τα επιτόκια ανεβαίνουν συνεχώς, είναι μέρος του σχεδίου τους. Τους επιτρέπει να ελέγχουν πλήρως κάθε ελληνική κυβέρνηση. Με όπλο το υπέρογκο δημόσιο χρέος, οι δανειστές έχουν βάλει μπροστά την διαδικασία μεταφοράς πλούτου από την Ελλάδα στον ιδιωτικό τους τομέα – ναι, εποφθαλμιούν πλούτο που, τις επόμενες δεκαετίες, ελπίζουν να ξεπεράσει τα 400 δις σε σημερινές τιμές.

Πως θα γίνει αυτή η μεταφορά προσόδων άνω των 400 δις στο εξωτερικό;

ΤΟ ΟΛΙΓΑΡΧΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ: ΑΠΟΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ ΚΑΙ ΕΞΑΓΩΓΗ ΠΛΟΥΤΟΥ

Ξεκίνησαν το 2015 με τα αεροδρόμια, τα λιμάνια, τα τραίνα. Μετά πέρασαν στα κόκκινα δάνεια, με το σύστημα «Ηρακλής» να έχει στόχο την μεταφορά 70 δις από τους έλληνες μικρομεσαίους στο εξωτερικό, με προορισμό τα Νησιά Κέιμαν. Αλλά αυτά ήταν μόνον η αρχή. Αυτή τη στιγμή, η Ελλάδα όλη εξαγοράζεται.

Μεγάλα φαντς όπως η CVC που πήρε τη ΔΕΗ και μεγαλο-κλινικές όπως το ΥΓΕΙΑ & το ΜΕΤΡΟΠΟΛΙΤΑΝ, ή «επενδυτικές» (δήθεν) τράπεζες όπως η Maquarie που πήρε τον ΔΕΔΔΗΕ, είναι η κορυφή του παγόβουνου ενός κύματος εξαγορών σε εξευτελιστικές τιμές πλουτοπαραγωγικών ελληνικών πόρων. Πρόκειται για τις «επενδύσεις» για τις οποίες θριαμβολογεί ο κ. Μητσοτάκης. Δεν έχει δίκιο να θριαμβολογεί που μπαίνει ζεστό χρήμα στη χώρα; Όχι βέβαια.

Αν επρόκειτο για επενδύσεις σε καλές θέσεις εργασίας, επενδύσεις που αυξάνουν την εγχώρια παραγωγικότητα, έστω την εγχώρια παραγωγή να το συζητούσαμε. Όμως η αγορά πολυκατοικιών για τη δημιουργία Airnbnb, αγροτικής γης για να πάψει να καλλιεργείται και να μπουν εισαγόμενα φωτοβολταϊκά, Καζίνο και υπερ-ξενοδοχείων που προσφέρουν θέσεις γαλέρας στους εργαζόμενους την ώρα που τα κέρδη φεύγουν έξω, όλα αυτά είναι ΑΠΟΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ. Είναι χρήμα που εισρέει στη χώρα σήμερα ώστε να αγοράσει όσο-όσο περιουσίες (ιδιωτικές και δημόσιες) πριν αποδράσει για τα Νησιά Κέιμαν αποσπώντας τεράστια ποσοστά ό,τι πλούτου έχει μείνει στη χώρα, κι αφήνοντας πίσω ΥΠΟ-ΑΝΑΠΤΥΞΗ, ρύπανση, ερημοποίηση, συντρίμμια.

Αυτό είναι το ολιγαρχικό σχέδιο για την Ελλάδα: Το δημόσιο χρέος των 400 δις, που δεν θα αποπληρωθούν ποτέ, ως το όπλο με το οποίο τα επόμενα 35 χρόνια (έως το 2060 που λήγει επίσημα το 4ο Μνημόνιο), θα μεταφερθεί στην ολιγαρχία-χωρίς-σύνορα ένα αντίστοιχο ποσό, ίσως και μεγαλύτερο των 400 δις σε σημερινές τιμές, δηλαδή στα αφεντικά των δανειστών – γιατί, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι, όπως η «Μητσοτάκης ΑΕ» έχει μετόχους-ιδιοκτήτες, έτσι και η τρόικα – με προεξάρχοντες τους τραπεζίτες, τα φαντς κι ένα ολόκληρο οικοσύστημα παρασιτικού κεφαλαίου που ελέγχει την Κομισιόν και πριμοδοτεί κάθε κόμμα εξουσίας στην Ευρώπη και πιο πέρα.

Συνοψίζοντας, το σχέδιο για την Ελλάδα – που τα επόμενα χρόνια θα εφαρμόζει με ενθουσιασμό και, πολύ φοβάμαι, αποτελεσματικά η δεύτερη κυβέρνηση Κυριάκου Μητσοτάκη, έχει δύο άξονες.

 • Τον άξονα της μεταφοράς προσόδων άνω των 400 δις, τις επόμενες δεκαετίες, από την ελληνική κοινωνία στην απανταχού ολιγαρχία. Και,
 • Τον άξονα της σφικτής, νέας λιτότητας υπό την απειλή του χρέους των 400 δις.

Η ΝΕΑ ΛΙΤΟΤΗΤΑ ΚΙ Η ΕΠΕΝΔΥΤΙΚΗ ΒΑΘΜΙΔΑ

Ο άξονας της νέας λιτότητας είναι προφανής: Η Κομισιόν, με το νέο δημοσιονομικό σύμφωνο ανά χείρας, και με υπερόπλο το χρέος των 400 δις σε περίοδο αυξανόμενων επιτοκίων,

 • θα απορρίπτει γραμμή-γραμμή κάθε τι στον Προϋπολογισμό του Ελληνικού Κράτους που ανακουφίζει το λαό,
 • θα απαιτεί αύξηση στις ασφαλιστικές εισφορές,
 • θα κουτσουρεύει το δικαίωμα σε επίδομα ανεργίας, αναπηρίας, οποιαδήποτε δημόσια δαπάνη δεν έχει ανάγκη η ολιγαρχία.

«Μα, τι λέτε;», ακούω κάποιους να εξανίστανται. «Εδώ πάμε για επενδυτική βαθμίδα.» Ακριβώς κυρίες και κύριοι. Για να το σκεφτούμε μαζί: Τι ακριβώς θα φέρει η επενδυτική βαθμίδα; «Φθηνότερα επιτόκια δανεισμού για το ελληνικό δημόσιο και για τις ελληνικές τράπεζες», σας ακούω να απαντάτε. Ε, και; Και να πάει από 4% στο 3,6% το επιτόκιο των 400 δις χρέους, και πάλι το κράτος δεν θα μπορεί να το αποπληρώσει.

«Ναι, αλλά δεν θα δίνουν οι τράπεζες δάνεια αν δανείζονται πιο φθηνά λόγω επενδυτικής βαθμίδας;» Όχι! Που το ξέρω; Το έχουν αποδείξει: Την περίοδο 2020-2022, η ΕΚΤ έδωσε στις τέσσερεις συστημικές τράπεζες 52 δις όχι με χαμηλό αλλά με αρνητικό επιτόκιο για να τα δανείσουν στους μικρομεσαίους μας. Τους πλήρωναν για να δανείζουν τους μικρομεσαίους! Πόσα από αυτά τα 52 δις δάνεισαν οι τέσσερεις συστημικές τράπεζες στους μικρομεσαίους; Ακριβώς μηδέν. Κέρδισαν οι ίδιες, από τα αρνητικά επιτόκια, όπως θα κερδίσουν κι από την επενδυτική βαθμίδα. Οι μικρομεσαίοι, το 80% του λαού μας μόνο να χάσουν έχουν από την επενδυτική βαθμίδα.

Γιατί θα χάσει το 80% του λαού μας από την επενδυτική βαθμίδα; Επειδή η επενδυτική βαθμίδα θα αναδειχθεί στο Νέο Μπαμπούλα της Νέας Λιτότητας. Ακούω ήδη τον κ. Μητσοτάκη να σας λέει: «Προς θεού, μην ζητάτε δαπάνες για παιδεία, υγεία, συντάξεις, στέγη γιατί κινδυνεύουμε να χάσουμε την επενδυτική βαθμίδα. Αποδεχθείτε ακόμα ελαστικότερες θέσεις εργασίας, πιο ανταγωνιστική αγορά εργασίας για να κρατήσουμε την επενδυτική βαθμίδα ως κόρη οφθαλμού.»

Για αυτό την θέλουν την επενδυτική βαθμίδα διακαώς: Δεν θα κάνει το δημόσιο χρέος λιγότερο αβάστακτο, το ξέρουν. Δεν θα φέρει τον πολυπόθητο νέο δανεισμό για τους μικρομεσαίους, το ξέρουν. Θα φέρει όμως μεγάλα τραπεζικά κέρδη και, το πιο σημαντικό, ένα Νέο Μπαμπούλα για να τρομάζουν το λαό ώστε να αποδεχθεί πιο αγόγγυστα τη Νέα Λιτότητα έως το 2027 και πιο πέρα.

ΓΙΑΤΙ ΜέΡΑ25;

Αυτή είναι η εκτίμηση του ΜέΡΑ25 για τη κατάσταση στην οποία βρισκόμαστε και για την κατεύθυνση στην οποία θα μας σέρνει η δεύτερη κυβέρνηση Μητσοτάκη. Πρόκειται για εκτίμηση την οποία, ενδόμυχα, υποσυνείδητα, την συναισθάνεται η συντριπτική πλειοψηφία.

 • Δεν είναι τυχαίο ότι σχεδόν κανείς δεν περιμένει να σταματήσει η μετανάστευση των παιδιών μας.
 • Δεν είναι τυχαίο ότι ούτε οι νεοδημοκράτες δεν βγήκαν στους δρόμους το βράδυ των εκλογών της 21ης Μάη να γιορτάσουν την εντυπωσιακή τους εκλογική νίκη: Ακόμα κι αυτοί συναισθάνονται τη λαίλαπα που έρχεται.

Το ερώτημα για τους προοδευτικούς πολίτες είναι απλό:

Σας αρκεί μια αναιμική αντιπολίτευση στη Βουλή που βαυκαλίζεται ότι τα μνημόνια τελείωσαν και πως εκείνοι θα τα έκαναν καλύτερα αν ήταν κυβέρνηση;

Σας αρκεί ένα αντιπολιτευτικό σόου, μια νέα σειρά κοκορομαχιών με μπόλικη φασαρία αλλά χωρίς ουσία – χωρίς ανάλυση της ιδιαιτερότητας του σημερινού ελληνικού καπιταλισμού και του ολιγαρχικού σχέδιου εναντίον της πλειοψηφίας;

Σας αρκεί μια αντιπολίτευση που ναι μεν κακίζει, σωστά, τον καπιταλισμό αλλά αρνείται να κατονομάζει τους ολιγάρχες ή να αποκαλύπτει το πολύ συγκεκριμένο ολιγαρχικό σχέδιο εναντίον της πλειοψηφίας;

Ή, τελικά, θέλετε αυτό που μόνο το ΜέΡΑ25 κι η ευρύτερη αριστερή, οικολογική, κινηματική, πλουραλιστική συμμαχία μας προσφέρει; Δηλαδή, μια δυναμική αντιπολίτευση εντός της Βουλής που, στη βάση της ανάλυσης του προαναφερθέντος ολιγαρχικού σχεδίου για την Ελλάδα, θα διαμορφώνει ισχυρό αντίλογο μέσα κι έξω από τη Βουλή στα νομοσχέδια του κ. Μητσοτάκη;

Εσείς, οι προοδευτικοί πολίτες ξέρετε. Εσείς οι προοδευτικοί πολίτες, αναλογίζοντας τι έγινε στη Βουλή τα τελευταία τέσσερα χρόνια, γνωρίζετε ποιο κόμμα:

 • Έλεγε την αλήθεια με αξιόπιστους αριθμούς προβλέποντας, παραδείγματος χάριν στην αρχή της πανδημίας, ότι η ύφεση θα ξεπέρναγε το 10% – όταν Σταϊκούρας και Στουρνάρας μιλούσαν για 2%
 • Έκανε μείζον θέμα τα κόκκινα δάνεια, ιδίως τα 23 δις δημόσιων εγγυήσεων στα φαντς του «Ηρακλή», μιλώντας ευθαρσώς για «Μητσοτάκης ΑΕ»
 • Κατέθεσε πρόταση νόμου που, ουσιαστικά, θα χρεοκοπούσε τα φαντς και θα προστάτευε την κύρια κατοικία και το μικρομάγαζο δίκαια, στο πλαίσιο τεχνοκρατικά άρτιας δημόσιας εταιρείας διαχείρισης ιδιωτικών χρεών
 • Αποκάλυψε πέρσι το καλοκαίρι με ποιο τρόπο κυβέρνηση και καρτέλ ενέργειας έριχναν στάχτη στα μάτια του κόσμου με τα πλαφόν χονδρικής, παίρνοντας χρήματα από τη μία τσέπη των εταιρειών και επιστρέφοντας τα στην άλλη τους τσέπη
 • Μάλλιασε η γλώσσα των βουλευτών του να μιλά, με ισχυρά επιχειρήματα, για κατάργηση του Χρηματιστήριου Ενέργειας
 • Κατέθεσε πρόταση νόμου για την ανάκτηση εθνικής, δημοκρατικής κυριαρχίας επί της ΑΑΔΕ, του Υπερταμείου, του ΤΑΙΠΕΔ, της ΕΛΣΤΑΤ
 • Εσείς, οι προοδευτικοί πολίτες γνωρίζετε ποιος επικεφαλής κόμματος τόλμησε να ταχθεί με το φεμινιστικό κίνημα στο θέμα της συνεπιμέλειας, λέγοντας ότι, αν και ήθελε την συνεπιμέλεια της κόρης του όσο τίποτα άλλο, τάσσεται 100% εναντίον της υποχρεωτικής συνεπιμέλειας
 • Εσείς μόνο γνωρίζετε ποιο κόμμα επωμίστηκε συνειδητά και γενναία το μεγάλο πολιτικό κόστος να πει πως οι Φράχτες κι οι Επαναπροωθήσεις που παραβιάζουν τον Διεθνές Δίκαιο δεν συνάδουν ούτε με την ανθρωπιά ούτε και με το εθνικό συμφέρον
 • Μίλησε για ΦΠΑ από το 24% στο 15% αλλά και πρότεινε αύξηση του ΕΝΦΙΑ στους κατέχοντες με παράλληλη κατάργησή του για τα ακίνητα των λαϊκών τάξεων
 • Μόνο εσείς οι προοδευτικοί πολίτες γνωρίζετε ποιο κόμμα της Αριστεράς προειδοποιούσε ότι δεν υπάρχει δημοσιονομικός χώρος για επιδόματα, έλεγε ΟΧΙ στην επιδοματική πολιτική με την οποία επιδοτούν τους ολιγάρχες, και ζητούσε πλαφόν και περιορισμούς στα καρτέλ ώστε να μην χρειάζονται οι επιδοτήσεις
 • Κατήγγειλε το κρύψιμο χρέους μέσω εσωτερικού δανεισμού
 • Θύμιζε στους νεοδημοκράτες βουλευτές πως ο Κυριάκος Μητσοτάκης καταστρέφει δημόσια δίκτυα, όπως τη ΔΕΗ, που δημιούργησε ο ιδρυτής του κόμματός τους
 • Απευθυνόταν πολιτισμένα, πολλές φορές συντροφικά, στους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ λέγοντάς τους: Δεν μπορεί να ψηφίζετε υπέρ του Λάτση! Δεν μπορεί η ηγεσία σας να νομοθετεί την Απλή Αναλογική αλλά να την ακυρώνει μιλώντας για «κυβέρνηση ηττημένων» και να αρνείται τον προεκλογικό προγραμματικό διάλογο φλερτάροντας μ’ ένα ΠΑΣΟΚ που υπεραμύνεται όχι μόνο το Καστελόριζο αλλά της κυβέρνησης Σαμαρά-Βενιζέλου-Στουρνάρα
 • Έριχνε συνεχώς γέφυρες ενότητας προς το ΚΚΕ καταγγέλλοντας τον υφέρποντα αντικομουνισμό και γυρνώντας το άλλο μάγουλο όταν εκείνοι ψεύδονταν ότι υπέγραψα μνημόνιο.
 • Εσείς οι προοδευτικοί πολίτες γνωρίζετε ποιο κόμμα της περασμένης Βουλής πήρε το πολιτικό κόστος να πει ΟΧΙ σε κάθε εξόρυξη
 • Ποιο κόμμα καταδίκασε τα πράσινα πλυντήρια της ολιγαρχίας, εξηγώντας πως οι ανεμογεννήτριες στις βουνοκορφές και τα φωτοβολταϊκά στην αγροτική γη αποδεικνύουν ότι ο καπιταλισμός, ακόμα κι όταν επενδύει σε πράσινα πράγματα, τελικά καταστρέφει, αντί να σώζει, τον πλανήτη.
 • Εσείς οι προοδευτικοί πολίτες θυμάστε ποιο κόμμα ξεσκέπασε το ψέμα της κας Κεραμέως ότι υπάρχει αστυνομία στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης
 • Ποιο κόμμα, μετά το φιάσκο της Αττικής Οδού, ρωτούσε επίμονα από το βήμα της Βουλής τα άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης – χωρίς να πάρει βέβαια απάντηση – αν συμφωνούν να γυρίσει η Αττική Οδός στο δημόσιο υπό σύγχρονη δημόσια διαχείριση
 • Εσείς οι προοδευτικοί πολίτες γνωρίζετε ποιο κόμμα έβαζε τα τελευταία τέσσερα χρόνια στη Βουλή την ουσία πάνω από τις εντυπώσεις.
 • Ποιο κόμμα απείχε από κοκορομαχίες και συνεισέφερε πολιτικό πολιτισμό χωρίς να συμβιβάζεται με τα συμφέροντα, ονοματίζοντας τους ολιγάρχες χωρίς ποτέ να τους δαιμονοποιεί ως άτομα, αλλά ευθαρσώς αναφέροντας τον τρόπο με τον οποίο πλουτίζουν χωρίς να επενδύουν, χωρίς ρίσκο, χωρίς καν να κρατούν τα προσχήματα της λεγόμενης οικονομίας των ανταγωνιστικών αγορών
 • Ποιο κόμμα αποκλείστηκε από τα κανάλια των ολιγαρχών. Ποιανού κόμματος οι. Θέσεις σατανοποιούνται χωρίς κανένας εκπρόσωπός του να καλείται να τις υποστηρίξει. Ποιανού κόμματος στελέχη διώκονται στα δικαστήρια επειδή είπαν την αλήθεια. Ποιο κόμμα δέχεται εξοντωτικά πρόστιμα από κλιμάκια της «Μητσοτάκης ΑΕ»
 • Εσείς οι προοδευτικοί πολίτες ξέρετε ποιο κόμμα καταδίκασε από το βήμα της Βουλής τόσο τον Πούτιν, για την παράνομη και απάνθρωπη εισβολή στην Ουκρανία, όσο και το ΝΑΤΟ, που βρήκε την ευκαιρία να επεκταθεί και να κάνει ό,τι μπορεί για να αποτρέψει την οποιαδήποτε ειρηνευτική διαδικασία
 • Εσείς γνωρίζετε ποιος επικεφαλής κόμματος επισκέφτηκε πρόσφατα αρχηγούς κρατών, όπως τον Πρόεδρο του Μεξικού, και πρωτοστατεί με την Προοδευτική Διεθνή, για να δημιουργηθεί ένα ισχυρό Νέο Κίνημα Αδεσμεύτων
 • Ποιο ψηφοδέλτιο έχει σήμερα τη στήριξη της Ανυπότακτης Γαλλίας του Ζ.Λ Μελενσόν, των αδελφών κομμάτων μας στη Γερμανία και την Ιταλία, του πανευρωπαϊκού DiEM25 και βέβαια της Προοδευτικής Διεθνούς.

Το ερώτημα σε κάθε προοδευτικό πολίτη, δεδομένων όλων αυτών που γνωρίζει, είναι απλό: «Αυτή τη φωνή τη θέλεις στη Βουλή; Στο χέρι σου είναι!»

Κυρίες και κύριοι, σε αυτό το σημείο θα μου επιτρέψετε μια παρένθεση. Σήμερα έχουμε τη μαύρη επέτειο του μαύρου στην ΕΡΤ – τότε που σχεδόν όλες κι όλοι μας, σε άλλες εποχές ενότητας και κοινών αγώνων, βρεθήκαμε μέσα κι έξω από το Ραδιομέγαρο για να υπερασπιστούμε το δικαίωμα στην πλουραλιστική ενημέρωση ως το ανώτατο δημόσιο αγαθό. Την ΕΡΤ καταφέραμε να την ξανα-ανοίξουμε. Όμως το μαύρο δεν έφυγε. Ποτέ στα χρονικά της χώρας η ενημέρωση δεν ήταν τόσο ξεπουλημένη κι οι απόψεις που ξενίζουν τους ολιγάρχες πιο αποκλεισμένες απ’ ότι σήμερα.

Δεν είναι καθόλου τυχαία η 107η θέση της χώρας στην διεθνή κατάταξη ως προς την ελευθερία του τύπου. Για αυτό χαιρετίζω την στάση εργασίας της ΠΟΣΠΕΡΤ που ξεκινά σε λίγο. Ο αγώνας εναντίον του μαύρου στην ενημέρωση δεν έχει καν ξεκινήσει – κάτι που δικαιούμαι να πω ως επικεφαλής της παράταξής μας. Ποιος αμφιβάλει ότι κανένα κόμμα δεν έχει στοχοποιηθεί περισσότερο από τη μαύρη προπαγάνδα, με σκόπιμη διαστρέβλωση θέσεων και πράξεών του, από το ΜέΡΑ25;

Κλείνω την παρένθεση κι έρχομαι στο ερώτημα που ίσως μου θέσετε: Γιατί να θέλουν οι προοδευτικοί πολίτες το «ΜέΡΑ25-Συμμαχία για τη Ρήξη» στην επόμενη Βουλή; Αν και πιστεύω ότι μόνο εκείνες, μόνο εκείνοι, μπορούν να απαντήσουν, επιτρέψτε δυο λόγια επ’ αυτού:

Η επόμενη Βουλή έχει ανάγκη δυνατή φωνή αριστερήςπραγματικά πλουραλιστικής και αυθεντικά οικολογικής αντιπολίτευσης.

Μια φωνή που δεν φοβάται να λέει την αλήθεια με αριθμούς και να αποκαλύπτει πρακτικές και συμφέροντα, όσο ισχυρά κι αν είναι.

Μια παράταξη που είμαστε στον δρόμο μαζί με τα κινήματα και τους ανθρώπους που αγωνίζονται λέγοντας τα ίδια πράγματα μέσα κι έξω από τη Βουλή.

Μια συμμαχία με σχέδιο ανασύνταξης και ενότητας της Αριστεράς απέναντι στον ζόφο της ανεξέλεγκτης, εκδικητικής και σκοταδιστικής Δεξιάς.

Η ΥΠΟΣΧΕΣΗ ΤΟΥ «ΜέΡΑ25-Συμμαχία για τη Ρήξη»

Από το 2015, εμείς που σήμερα είμαστε το «ΜέΡΑ25-Συμμαχία για τη Ρήξη» έχουμε κερδίσει το δικαίωμα να σας πούμε: Δεν προδώσαμε ποτέ την εμπιστοσύνη σας. Στην επόμενη Βουλή, αν μας ψηφίσετε, θα συνεχίσουμε στον ίδιο δρόμο. Χωρίς ταλαντεύσεις. Χωρίς συμβιβασμούς. Χωρίς θόρυβο. Με ουσία. Δεν θα σταματήσουμε στιγμή:

 • Να αποκαλύπτουμε την απάτη της εξόδου από τα Μνημόνια, το απατηλό ψέμα πως χωρίς απόδραση από το αβάστακτο χρέος και απεξάρτηση από τους δανειστές είναι εφικτή η «κανονικότητα», η «δικαιοσύνη παντού», η «ευημερία των πολλών»
 • Να στηρίζουμε τη νεολαία, τα κινήματα, τους μισθωτούς, υπάλληλους, προλεταριάτο, πρεκαριάτο, όλους τους μη προνομιούχους, τις γυναίκες και την κοινότητα ΛΟΑΤΚΙ – χωρίς ίχνος ηγεμονικών τάσεων, χωρίς να θέλουμε να καθοδηγούμε, να καπελώνουμε καμία, κανέναν
 • Να παλεύουμε ώστε η εργασία να πάψει να θεωρείται επαχθές κόστος για τον εργοδότη και να αναδειχθεί ως η πηγή της πραγματικής αξίας
 • Να υπερασπιζόμαστε τη Φύση από το Κέρδος, καταδικάζοντας κάθε εξόρυξη και κάθε πράσινο πλυντήριο μεγάλων συμφερόντων
 • Να δίνουμε φωνή σε ανθρώπους των οποίων η φωνή αποσιωπάται
 • Να σας κοιτάμε στα μάτια και να σας λέμε όσα οι κατέχοντες δεν θέλουν να μαθαίνετε, χωρίς να μετράμε το κόστος – το πολιτικό ή το προσωπικό
 • Να ακούμε και να ενισχύουμε την φωνή της γενιάς που μετανάστευσε – για αυτό άλλωστε είμαστε και τρίτο κόμμα στους απόδημους, το μόνο κόμμα που επέμεινε να δημιουργηθούν εκλογικές περιφέρεις εξωτερικού ώστε οι απόδημοι να εκπροσωπούνται πραγματικά στη Βουλή
 • Να συνδυάζουμε την απόρριψη της σοσιαλδημοκρατικής φαντασίωσης ότι ο καπιταλισμός εκπολιτίζεται με προτάσεις άμεσα εφαρμόσιμων πολιτικών υπέρ των πολλών
 • Να παλεύουμε για την Ενότητα της Αριστεράς, όχι στα λόγια αλλά στην πράξη, δίνοντας το καλό παράδειγμα με την πλατιά Συμμαχία που εκπροσωπείται τώρα στα ψηφοδέλτιά μας ανθρώπων που παραμέρισαν διαφωνίες και πικρίες στη βάση προγραμματικής σύγκλισης.

Το ΜέΡΑ25 ζητά την ψήφο του προοδευτικού κόσμου ως η μόνη κοινοβουλευτική

Δύναμη

Πλουραλιστικής-Οικολογικής-Ενωτικής-Κινηματικής-Συμμαχικής

Αριστεράς

Στις 25 η χρήσιμη φωνή του ΜέΡΑ25, σε πείσμα του συστήματος, θα βρεθεί ΞΑΝΑ στη Βουλή  #stis25mera25

Ακολουθούν οι ερωτοαπαντήσεις:

Νίκος Παπαδημητρίου, Αθηναϊκό Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων: Περιγράψατε με καθαρό τρόπο το σχέδιο της κυβέρνησης Μητσοτάκη, όπως τουλάχιστον αυτό υποστηρίζετε, και μιλήσατε για ένα διαρκές μνημόνιο. Με βάση τους οικονομικούς δείκτες, τους τρέχοντες, με βάση, όμως, και την προηγούμενη εμπειρία που είχαμε από τα πρώτα μνημόνια, μπορείτε να μας κάνετε μία εκτίμηση για το τι βλέπετε ως πολιτικές εξελίξεις αλλά και ως κοινωνικοοικονομική κατάσταση του λαού μας τα επόμενα 1,2,3 χρόνια;

Γιάνης Βαρουφάκης: Ξέρετε η οικονομική επιστήμη δεν βοηθάει στην πρόβλεψη. Αυτό που μπορούμε να ξέρουμε είναι τι δεν μπορεί να γίνει, όχι τι θα γίνει. Αυτό που δεν μπορεί να γίνει είναι να υπάρξει βιώσιμη ανάπτυξη για να επιστρέψουν τα παιδιά μας και να σταματήσει το φευγιό των παιδιών μας και να σταματήσει αυτή η χώρα να χάνει αξία και υπεραξία και προσόδους στο εξωτερικό. Αυτό είναι το σίγουρο. Πώς θα αντιδράσει η ελληνική κοινωνία, αυτή είναι η άγρια ομορφιά της κοινωνικής διαδικασίας, κανένας μας δεν μπορεί να ξέρει.

Το ΜέΡΑ25 – Συμμαχία για τη Ρήξη πιστεύουμε ότι μπορούμε μέσα ακόμα και από τα έδρανα της αντιπολίτευσης να δημιουργήσουμε συνθήκες που να μειώσουν το κοινωνικό κόστος αυτής της διαδικασίας, ουσιαστικά απόσπασης τεράστιων αξιών και ερημοποίησης της χώρας. Αλλά γι’ αυτό χρειάζεται Δημοκρατία, γιατί τίποτα δεν είναι προδιαγεγραμμένο.

Γιάννης Ανδρουλιδάκης, εφημερίδα «Η ΑΥΓΗ» και Ρ/Σ «ΚΟΚΚΙΝΟ»: Για το αν η τακτική που ακολουθήθηκε, με επίθεση στο ΣΥΡΙΖΑ και στην υπεράσπιση εναλλακτικών και άλλων πιστωτικών σχεδίων, στην προεκλογική περίοδο του Μαΐου βοήθησε τη Νέα Δημοκρατία να παρουσιαστεί ως η μόνη σταθερή δύναμη στη χώρα και να κερδίσει τις εκλογές. Και τι σημαίνει αυτό ενόψει των εκλογών της 25ης Ιουνίου. Και σε περίπτωση που κατορθώσετε να μπείτε στη Βουλή αν θα συνεργαστείτε με τα υπόλοιπα κόμματα της Αριστεράς.

Γιάνης Βαρουφάκης: Έχουμε αποδείξει 4 χρόνια στη Βουλή ότι συνεργαζόμαστε άψογα, τόσο με το ΚΚΕ όσο και με τον ΣΥΡΙΖΑ, όταν υπάρχει κοινός τόπος. Πολλούς κοινούς αγώνες δώσαμε μέσα στη Βουλή και συνεργαστήκαμε, το αποδείξαμε αυτό, ενστάσεις αντισυνταγματικότητας, τροπολογίες, κοινή αντίσταση στο πτωχευτικό.
Προφανώς και θα συνεργαστούμε, όπως συνεργαστήκαμε τα προηγούμενα 4 χρόνια.

Όσον αφορά στο πρώτο κομμάτι, δεν είναι ακριβές αυτό που είπατε. Στο πλαίσιο εκείνης της ενδοκοινοβουλευτικής συνεργασίας 2 χρόνια τώρα, και νομίζω και τα δικά σας μέσα τα οποία εκπροσωπείτε μπορούν να το επιβεβαιώσουν, είχε μαλλιάσει η γλώσσα μας να καλούμε την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ, να βάλουμε στην άκρη τις διαφωνίες μας, να βάλουμε στην άκρη τις πικρίες μας και να κάτσουμε γύρω από ένα τραπέζι να ξεκινήσουμε έναν προγραμματικό διάλογο ενόψει της απλής αναλογικής. Οπότε σε καμία περίπτωση δεν απορρίψαμε εμείς τη συνεργασία. Τη συνεργασία την απέρριψε ο κ. Τσίπρας λέγοντας «όχι, ελάτε μετά τις εκλογές». Το οποίο σημαίνει όταν έχεις δύο μέρες να κάνεις κυβέρνηση ότι δεν έχει κοινό προγραμματικό λόγο, δεν έχεις σύγκλιση προγραμματική, που είναι βασική αρχή της Αριστεράς σε όλο τον κόσμο. Αυτό σημαίνει μετωπική Αριστερά, συγκυβέρνηση προοδευτική, σημαίνει κοινό πρόγραμμα. Εμείς καλούσαμε και χωρίς κόκκινες γραμμές. Καταθέσαμε τις 7+1 τομές αλλά ποτέ δεν είπαμε, αυτό είναι αν δεν το δεχτείτε δεν πάμε.

Μετά τις εκλογές τι σημαίνει; Ελάτε να πάρετε ένα υπουργείο, δύο τρία, ανάλογα με τη δύναμή σας, να μας κάνετε πρωθυπουργούς για να μην υπάρχει κοινό προοδευτικό πρόγραμμα. Σε αυτό είπαμε να μας κοπεί το χέρι.
Το τελευταίο πράγμα που θέλει ο κόσμος, ενόψει των εκλογών της 25ης Ιουνίου είναι άλλον έναν ενδοαριστερό εμφύλιο. Νομίζω ότι η ηγεμονία του κ. Μητσοτάκη, το γεγονός ότι κατάφερε να παρουσιάσει τον εαυτό του ως ο μοναδικός προπομπός σταθερότητας, αυτό οφείλεται σε ένα τεράστιο λάθος της στρατηγικής της ηγεσίας του ΣΥΡΙΖΑ, δεν έχει να κάνει τίποτα με το ΜέΡΑ25, επιλέγοντας ουσιαστικά να κάψει την απλή αναλογική μιλώντας για κυβέρνηση ηττημένων. Γιατί όταν μιλάς για κυβέρνηση ηττημένων ουσιαστικά αμφισβητείς την αξία της απλής αναλογικής που σου λέει ότι αν έχεις 151 βουλευτές έχεις νικήσει ως συμμαχία. Αυτό ήταν ευθεία δώρο στον Κυριάκο Μητσοτάκη γιατί του έδινε τη δυνατότητα να λέει, όταν ψηφίσεις εμένα ξέρεις τι θα πάρεις, σταθερότητα, όταν ψηφίσεις τους άλλους τι θα πάρεις, ούτε πρόγραμμα έχουν και λένε αυτοί με τους οποίους θέλει να κάνει την συγκυβέρνηση ο κ. Τσίπρας ότι δεν θα πάνε μαζί του. Αυτό ήταν χορηγία του κ. Τσίπρα, ήταν δώρο του.

Αναφερθήκατε στο ΔΗΜΗΤΡΑ. Δεν το βγάλαμε εμείς, είναι μία πάγια θέση και προσωπική 20 χρόνια τώρα. Τι έκανε η Νέα Δημοκρατία, η ομάδα ψέματος –ομάδα αλήθειας τη λένε- χρησιμοποιεί ο στρατηγικό σφάλμα του κ. Τσίπρα, να λέει ότι θα κάνει συγκυβέρνηση με το ΜέΡΑ25, ψάχνει να βρει κάτι μέσα στο πρόγραμμα του ΜέΡΑ25 για να το κάνει θέμα, για να αναγκάσει τον κ. Τσίπρα να υπογράψει δήλωση μετανοίας ότι τελικά δεν θα κάνει κυβέρνηση με το ΜέΡΑ25. Αυτό απορρέει από ένα στρατηγικό λάθος του κ. Τσίπρα.
Δεν είναι η στιγμή για κόντρες μεταξύ αριστερών κομμάτων. Το ερώτημα για τον ελληνικό λαό, για τους προοδευτικούς ανθρώπους, για τους αριστερούς είναι τι αντιπολίτευση θέλουν. Πιστεύετε ότι αν δεν είναι το ΜέΡΑ25 και πάρουμε 1% παραπάνω τα ψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ αυτό θα βοηθήσει στην αριστερή αντιπολίτευση εναντίον του κ. Μητσοτάκη ή όχι; Εγώ πιστεύω ότι η συντριπτική πλειοψηφία, ακόμα και των ανθρώπων του ΣΥΡΙΖΑ, θεωρούν ότι με το ΜέΡΑ25 μαζί θα έχουμε μία καλύτερη αριστερή αντιπολίτευση εναντίον του κ. Μητσοτάκη.

Ο κ. Τσίπρας λέει «όχι». Πρόσφατα σε δήλωσή του είπε ότι «κάθε ψήφος σε μικρό κόμμα, στο ΜέΡΑ25, είναι υπέρ του κ. Μητσοτάκη». Άλλο ένα στρατηγικό λάθος. Αλλά δεν θα ακολουθήσουμε κανέναν, ούτε το ΚΚΕ, αριστερό σχηματισμό στο δρόμο του ενδοαριστερού εμφύλιου. Είμαστε εδώ ενωτικά, κόντρα στο ζόφο της ακροδεξιάς.

Νεκταρία Ψαρράκη, ThePressProject: Αποτελεί κάποιο επικοινωνιακό τέχνασμα η αναφορά στους ολιγάρχες; Και τα αποτελέσματα της 21ης Μαΐου αποτελούν μία νίκη της ολιγαρχίας και όχι της Νέας Δημοκρατίας;

Γιάνης Βαρουφάκης: Η Νέα Δημοκρατία είναι ο πολιτικός βραχίονας της ολιγαρχίας. Η αναφορά στους ολιγάρχες είναι απαραίτητη σε κάθε χώρα του κόσμου. Έχεις 5-6 ολιγάρχες που όχι μόνο ανεβοκατεβάζουν κυβερνήσεις αλλά σας αποσπούν τεράστια ποσά μέσα από τους λογαριασμούς του ηλεκτρικού ρεύματος την ώρα που τρέχουν τα κανάλια και αποφασίζουν ποιοι εκπρόσωποι πολιτικών κομμάτων θα σας μιλάνε και ποιοι δε θα σας μιλάνε. Αν αυτό δεν είναι το τέλος της Δημοκρατίας δεν ξέρω τι είναι.
Δεν είναι προσωπικό, αλλά όταν ο κ. Αλαφούζος αποφασίζει για πρώτη φορά στην ιστορία της Ελληνικής Κοινοβουλευτικής Δημοκρατίας να μηνύσει Κοινοβουλευτικό Εκπρόσωπο κοινοβουλευτικού κόμματος επειδή είπε την αλήθεια γι’ αυτόν από το βήμα της Βουλής, σε καμία χώρα δεν γίνεται αυτό ποτέ, τι θα κάνουμε; Δεν θα τον ονοματίσουμε; Αποδεικνύεται ότι καλά κάναμε και τον ονοματίσαμε όταν ο ίδιος αυτός κύριος έχει ένα κανάλι το οποίο βυσσοδομεί εναντίον οποιουδήποτε μιλάει για ειρηνευτική διαδικασία στην Ουκρανία την ώρα που τα τάνκερ του μεταφέρουν το πετρέλαιο του κ. Πούτιν. Αυτά να μην τα πούμε; Νομίζω ότι είναι μία τεράστια συνεισφορά για την ποιότητα της Δημοκρατίας μας και, βεβαίως, πληρώνουμε το κόστος και προσωπικά και πολιτικά και με διάφορους τρόπους. Σιγά μη φοβηθούμε.

Ίνγκεμποργκ Μπέουχελ, De Groene Amsterdammer and NPO: Με μία αναφορά στο προσφυγικό και για το αν έγινε αυτοκριτική στο ΜέΡΑ25 μετά τα αποτελέσματα της 21ης Μαΐου.

Γιάνης Βαρουφάκης: Ο Τύπος δεν ασχολείται με θέματα που στεναχωρούν τον κ. Μητσοτάκη. Ξέρε ότι αυτή τη στιγμή στην ΕΕ δύο είναι τα μεγάλα ζητήματα τα οποία συζητιούνται, το ένα είναι το δημοσιονομικό σύμφωνο με σύγκρουση μεταξύ Βρυξελλών και Βερολίνου και το άλλο είναι, προχθές είχαν μία συμφωνία επί της αρχής για την αντικατάσταση του Δουβλίνου για τους πρόσφυγες με μία συμφωνία που εμπεριέχει κάποια ενδιαφέροντα στοιχεία και κάποια μισανθρωπικά. Το ενδιαφέρον είναι ότι οι χώρες που δεν δέχονται πρόσφυγες θα πληρώνουν κάπου 19.000 σε χώρες που τους δέχονται, βάλαμε ένα κεφαλικό αντίτιμο σε ανθρώπινες ζωές. Το δεύτερο, όμως, το οποίο δεν συζητιέται πολύ, υπάρχει μία μεγάλη διαφωνία, μάλλον θα τη χάσει η πιο ανθρωπιστική μεριά, για το τι κάνεις με τους ανθρώπους των οποίων η αίτηση για άσυλο απορρίπτεται. Η πρόταση είναι οι πρόσφυγες των οποίων οι αιτήσεις απορρίπτονται να πηγαίνουν σε τρίτη χώρα. Και εδώ υπάρχει μία διγνωμία. Η γερμανική κυβέρνηση έχει μια πιο ανθρωπιστική στάση, λέει να μην μπορείς να στείλεις έναν πρόσφυγα του οποία η αίτηση για άσυλο απορρίπτεται σε μία χώρα όπου δεν έχει κάποια σχέση, να έχει ζήσει εκεί ή να έχει συγγενείς εκεί, κάτι είναι και αυτό. Μία χώρα ηγείται του άλλου στρατοπέδου που επιμένει «στείλτους και όπου να ‘ναι», η χώρα αυτή είναι η Ελλάδα, η κυβέρνηση Μητσοτάκη.

Το ΜέΡΑ25 – Συμμαχία για τη Ρήξη καταγγέλλουμε τον κ. Μητσοτάκη και την κυβέρνησή του γι’ αυτό ως βαθιά και με δηλητηριώδη τρόπο τοξικό.
Αυτοκριτική. Έχουμε κάνει μία αυτοκριτική, έχουμε αλλάξει τη στρατηγική μας. Η στρατηγική μας είναι ξεκάθαρη πια. Ξέρουμε ότι απορρίφθηκε το πρόγραμμά μας. Έχουμε ένα πολύ σημαντικό και συνεκτικό κυβερνητικό πρόγραμμα, απερρίφθη. Δεν μίλησα γι’ αυτό σήμερα. Μίλησα για το αν θέλει αυτή η φωνή να είναι στη Βουλή. 9 Ιουλίου, η επέτειος της εισόδου μας στη Βουλή, ελπίζω και πιστεύω ότι θα είμαστε στη Βουλή 9 Ιουλίου, θα έχουμε μία ιδιαίτερη ειδική διήμερη Κεντρική Επιτροπή όπου θα συζητηθούν όλα. Θεωρώ ότι υπερεκτιμήσαμε τις δυνάμεις μας, αφήσαμε τον εαυτό μας να παρασυρθεί από τον κόσμο που στο δρόμο μας έλεγε ότι μας στηρίζει, που στην κάλπη είτε δεν πήγε είτε πήγε και ψήφισε συντηρητικά.

Αύρα Μπακούρου, neolaia.gr: Γιατί το προεκλογικά μεγάλο ποσοστό της νεολαίας που θα ψήφιζε ΜέΡΑ25 δεν αντικατοπτρίστηκε στην κάλπη του Μαΐου και πώς σκοπεύετε να το αλλάξετε αυτό το ποσοστό;

Γιάνης Βαρουφάκης: Δεν γνωρίζω. Είναι αλήθεια ότι τρεις μήνες πριν από τις εκλογές μάλλιασε η γλώσσα μας να καταθέτουμε μία τροπολογία που θα επέτρεπε στους νέους, γιατί αυτή τη στιγμή έχουμε 400-500-600.000 νέους και νέες που δουλεύουν μακριά από το σπίτι τους, εποχιακοί ξενοδοχοϋπάλληλοι εστίασης στη Ρόδο, στην Κρήτη, στη Σαντορίνη και ξέρουμε πάρα πολύ καλά τις συνθήκες γαλέρας αυτών των ανθρώπων, ξέρουμε ότι δεν έχουν ρεπό και δεν μπορούν να ‘ρθουν να ψηφίσουν. Και δεν είναι τυχαίο ότι αυτή η τροπολογία αγνοήθηκε ή κατέληξε στο καλάθι των αχρήστων με χαρακτηριστική άνεση από τον κ. Μητσοτάκη. Σιγά να μην τους άφηνε να ψηφίσουν. Αυτός είναι ένας λόγος.
Με σταματάνε παιδιά στο δρόμο και μου λένε «δεν ξέραμε ότι αυτή η κάλπη ήταν σημαντική, νομίζαμε ότι η δεύτερη είναι η σημαντική». Αυτό είναι κάτι θετικό αν πραγματικά ισχύει. Αλλά υπάρχει και η άλλη, νέα παιδιά μου λένε «ήθελα να σας ψηφίσω αλλά τώρα δεν θα είστε στη δεύτερη κάλπη γιατί μόνο τα 5 κόμματα που μπήκαν στη Βουλή θα είναι στην κάλπη». Τέτοια παραπληροφόρηση. Για όποιους δεν το έχουν καταλάβει ακόμα, θα είμαι στην κάλπη.

Γνωρίζουμε πάρα πολύ καλά και όχι μόνο από την Ελλάδα ότι η νεολαία από τη μία μεριά είναι πιο ριζοσπαστική από την άλλη δεν ψηφίζει. Δεν την κακίζω κι εγώ στη θέση τους θα ήμουν πάρα πολύ επιφυλακτικός πριν συμμετάσχω σε αυτό το εξάμβλωμα που λέγεται αστική Δημοκρατία. Το μόνο μήνυμα που προσπαθούμε να περάσουμε σε αυτά τα παιδιά είναι ότι είναι ένα χυδαίο σύστημα αλλά είναι το καλύτερο από όλες τις εναλλακτικές. Δεν είναι σε καμία περίπτωση ικανή συνθήκη για να αλλάξει τον κόσμο της νεολαίας αλλά αν η νεολαία απέχει τότε απλά οι ηλικιωμένοι θα συνεχίσουν να ψηφίζουν συντηρητικά για συντηρητικά κόμματα που καταστρέφουν το μέλλον των νέων.

Μαρέλ Ζαχαρέλου, Εποχή: Μετά τις δεύτερες εκλογές ανεξαρτήτου αποτελέσματος ποια θα είναι η στάση του ΜέΡΑ25;

Γιάνης Βαρουφάκης: Δύο χρόνια τώρα μιλάμε για παλλαϊκή συστράτευση, καλούμε όλα τα κόμματα που αναπροσδιορίζονται ως προοδευτικά να υπάρχει μία προοδευτική σύγκλιση, μια συνεννόηση, αλλά δεν ήρθαν.
Ναι, θα είμαστε ανοιχτοί και θα πρωτοστατήσουμε ανεξάρτητα του αποτελέσματος της 21ης Μαΐου. Αυτό το μοντέλο μιας προοδευτικής συμμαχίας, μιας συμμαχίας για τη ρήξη, όπως τη λέμε, είναι το μέλλον της επανασύνταξης της Αριστεράς, της Οικολογίας, των Κινημάτων, της Ριζοσπαστικής φωνής που μπορεί με μοναδικό τρόπο να τα βάλει με αυτό το ζόφο της συμμαχίας ακραίου κέντρου και ακροδεξιάς.

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *