Τον περασμένο αιώνα, ο ανεπτυγμένος κόσμος έχει οικοδομήσει οικονομίες που βασίζονται σε αρχές ορθολογισμού, αποτελεσματικών αγορών και, ουσιαστικά, ένα αξιοκρατικό σύστημα κοινωνικής κινητικότητας. Αυτά τα συστήματα ενέπνευσαν μια αίσθηση δικαιοσύνης και ευκαιρίας που γενικά παρηγορούσε και ενθάρρυνε τις μάζες. Οι άνθρωποι υποσχέθηκαν ότι η σκληρή δουλειά, η εκπαίδευση και η τήρηση των κοινωνικών συμβάσεων θα ανταμείβονταν με ευημερία, άνεση και οικονομική σταθερότητα.
Οι εργαζόμενοι στον κόσμο μετά το Β ‘Παγκόσμιο Πόλεμο κατάλαβαν ότι η τήρηση αυτών των αρχών σχεδόν εγγυήθηκε ότι τα παιδιά τους θα ήταν καλύτερα από ό, τι ήταν. Αυτή η ιδέα διαδόθηκε ως «Το αμερικανικό όνειρο», αλλά οι βασικές αρχές υπήρξαν παρομοίως σε μεγάλο μέρος της βόρειας Ευρώπης, της Αυστραλασίας, του Καναδά και της Νότιας Κορέας ως κοινωνική φιλοσοφία τήρησης και ευημερίας.
Αυτό το σύστημα δίκαιης ανταλλαγής οδήγησε σε εξαιρετικές βελτιώσεις στην παγκόσμια ισότητα, τη φτώχεια και την καινοτομία εδώ και δεκαετίες. Αλλά από τις αρχές της δεκαετίας του 1990, η κοινωνική κινητικότητα έχει επιβραδυνθεί σημαντικά. Σύμφωνα με τον ΟΟΣΑ, χρειάζεται τώρα τουλάχιστον πέντε γενιές για ένα παιδί που γεννιέται σε μια χαμηλού εισοδήματος γαλλική, γερμανική, κορεατική, βρετανική ή αμερικανική οικογένεια για να φτάσει το μέσο εισόδημα. Αυτό είναι απόδειξη ότι καθώς οι οικονομίες ωριμάζουν και η ανάπτυξη επιβραδύνεται, η κοινωνική κινητικότητα γίνεται όλο και πιο δύσκολη.
Η εικονική οικονομία είναι μια ευκαιρία για βραχυκύκλωμα της αστοχίας του συστήματος. Είναι ένα περιβάλλον όπου οι επιχειρηματίες, οι απόφοιτοι κολεγίου, άνεργοι, υποψήφιοι εργαζόμενοι, εξειδικευμένοι διαχειριστές μπορούν να παράγουν σημαντικό πλούτο πολύ γρήγορα χωρίς την ανάγκη κεφαλαίου εκκίνησης. Οι παίκτες E-sports, οι ταινίες, οι σχεδιαστές δέρματος (για ψηφιακά παιχνίδια), οι ενισχυτές επιπέδων είναι μόνο μερικά παραδείγματα των δημιουργικών νέων τρόπων με τους οποίους οι άνθρωποι δημιουργούν πλούτο σε αυτήν τη νέα οικονομία.
Τι γίνεται αν ένας 21χρονος απόφοιτος κολεγίου θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει τα 250.000 € εικονικών περιουσιακών στοιχείων που έχει συγκεντρώσει ως εγγύηση για υποθήκη; Τι γίνεται αν μια μόνη μητέρα θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει το εισόδημα που κερδίζει από την ενοικίαση ψηφιακών ακινήτων για να αγοράσει είδη παντοπωλείου; Τι γίνεται αν ένας συνταξιούχος θα μπορούσε να συμπληρώσει τη σύνταξή του με τις αμοιβές που λαμβάνει από το να διοργανώνει εικονικούς γάμους;
Η Εικονική Οικονομία θα παρέχει την ευκαιρία στους ανθρώπους να εξομαλύνουν ή να αυξήσουν το πραγματικό τους εισόδημα μέσω ενός μη φυσικού οικονομικού συστήματος. Αυτό έχει βαθιές επιπτώσεις στον παγκόσμιο πλούτο και στην εισοδηματική ανισότητα. Οι συμμετέχοντες στην εικονική οικονομία μπορούν να παρακάμψουν τα εμπόδια που εμποδίζουν την οικονομική ισοδυναμία στον πραγματικό κόσμο.
Η υπόσχεση για εξαιρετικές ευκαιρίες είναι θελκτική για όσους είναι σε θέση να το εκμεταλλευτούν. Αλλά ιστορικά η ευκαιρία τείνει να κάνει διακρίσεις σε όλους εκτός από τους λίγους που τολμούν πρώτοι.
Η ανωνυμία που προσφέρει η Εικονική Οικονομία παρακάμπτει τα παραδοσιακά χαρακτηριστικά που θα εμπόδιζαν τους μη προνομιούχους να έχουν πρόσβαση στις ευκαιρίες που προσφέρει η μεγάλη βιομηχανική αλλαγή. Η εικονική οικονομία είναι ιδιαίτερα διακριτική στο ότι σχεδόν όλοι, νέοι ή ηλικιωμένοι, πλούσιοι ή φτωχοί, ανεξάρτητα από το φύλο, την εθνικότητα, τη θρησκεία, την τοποθεσία, την κληρονομιά ή την κοινωνική κατάσταση, επιτυγχάνουν όσο έχουν τη διάνοια, την αποφασιστικότητα και την τεχνική ικανότητα να βλέπει τις ευκαιρίες που αναδύονται μέσα σε αυτήν.